UPDATE: Edouard Philippe a declarat că furia oamenilor trebuie ascultată şi că noi măsuri nu vor fi aplicate fără o dezbatere serioasă cu cei afectaţi.
Philippe a anunţat decizia într-un discurs televizat după ce s-a întâlnit cu parlamentarii partidului aflat la putere, La Republique en Marche.
El a declarat că suspendarea de şase luni va fi aplicată majorării taxelor pe carburanţi precum şi creşterilor la preţurile electricităţii şi gazelor şi controalelor stricte privind emisiile autovehiculelor.
„Francezii care au purtat vestele galbene îşi iubesc ţara. Noi împărtăşim aceste valori”, a declarat el, adăugând, însă, că violenţele trebuie să se oprească.
„Principalul rol al statului este să garanteze ordinea publică însă trebuie să luptă împotriva a orice pune în pericol unitatea naţiunii”, a precizat Philippe, adăugând că orice demonstraţii viitoare trebuie să fie anunţate oficial şi să aibă loc în mod paşnic.
Bruno Retailleau, liderul din Senat al republicanilor, principalul partid de opoziţie, a criticat măsura pentru că doar amână implementarea taxei.
„Dacă doar amână majorarea taxelor, atunci nu este ceea ce avem nevoie, nu va calma lucrurile”, a afirmat el.
Marine Le Pen, liderul partidului de extremă-dreapta Frontul Naţional, a fost de acord, afirmând pe Twitter că o amânare, în loc de o anulare, nu este destul.
UPDATE: Guvernul francez a anunțat luni că va suspenda creșterea taxei la carburanți, după ce aproximativ 136.000 de persoane au participat sâmbătă la protestele organizate în Franţa de Mişcarea „Vestelor galbene”, relatează site-ul postului BBC
Conform unor surse guvernamentale, prim-ministrul Edouard Philippe va anunţa suspendarea taxei pe carburanţi care urma să fie implementată de la 1 ianuarie 2019, pentru a încerca să pună caapăt protestelor violente.
De asemenea, vor fi luate şi alte măsuri care au ca scop calmarea situaţiei, conform surselor.
Câţiva membri ai grupului au fost ameninţaţi cu moartea de alţi protestatari mai duri, care i-au avertizat să nu intre în negocieri cu guvernul.
Vestele galbene protestează privind o taxă controversată asupra carburanţilor de la jumătatea lui noiembrie. Însă protestele reflectă o nemulţumire vastă faţă de activitatea guvernului şi a preşedintelui Emmanuel Macron în general.
Trei persoane au murit de când au început protestele iar violenţele şi vandalismul de sâmbătă din timpul protestelor de la Paris au fost condamnate de Macron.
Mişcarea şi-a luat numele de la vestele fosforescente pe care trebuie să le aibă în maşină toţi şoferii francezi, conform legii. Mişcarea s-a dezvoltat datorită reţelelor sociale şi are susţinători din întreaga arie politică. Preşedintele Macron şi-a acuzat oponenţii politici că se folosesc de mişcare pentru a-i bloca reformele.
Macron a vizitat Arcul de Triumf duminică, după ce unul dintre cele mai cunoscute monumente ale Franţei a fost vandalizat de protestatari. Mai multe grupuri de bărbaţi tineri, având feţele acoperite, unii dintre ei înarmaţi cu bâte şi topoare, au creat haos pe străzile din centrul Parisului sâmbătă, dând foc mai multor maşini şi clădiri.