Potrivit unui comunicat al MS, cel puţin două dintre obiectivele României în această perioadă au legătură cu acest subiect – este vorba despre accesul pacienţilor la medicamente şi mobilitatea pacientului.
Ministrul Sănătăţii a declarat că obiectivele naţionale de luptă împotriva cancerului coincid cu cele ale tuturor ţărilor europene şi ele se referă la prevenţie primară şi secundară, depistare precoce (screening), precum şi accesul egal al pacienţilor la tratament.
„Începând cu anul 2012 avem în derulare programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, din 2002 România a implementat Programul Naţional de tratament al pacienţilor cu afecţiuni oncologice. De asemenea, începând cu anul 2018 a fost consolidată infrastructura pentru screening prin achiziţionarea din fonduri europene a 8 unităţi mobile pentru depistare precoce a cancerului de col uterin. Am început implementarea a 7 programe de screening pentru depistarea cancerului cu finanţare europeană şi am finalizat parţial achiziţia de echipamente şi aparatură necesară dotării centrelor din reţeaua naţională de radioterapie. Tot în 2018, am introdus în compensare 14 molecule noi pentru tratarea pacienţilor cu afecţiuni oncologice, iar în prezent România asigură gratuit 126 de molecule pentru tratarea pacienţilor cu cancer”, a declarat Sorina Pintea, în deschiderea evenimentului.