Proiectul „România Educată”, iniţiat de preşedintele Iohannis, lansat miercuri în dezbatere publică

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat în dezbatere publică, miercuri, la Cotroceni, proiectul ”România educată”, el spunând că generaţiile de tineri trebuie pregătite pentru ce va fi în viitor, nu pentru cum a fost când decidenţii au fost elevi, sau studenţi, sau miniştri.
Ionela Marcu
05 dec. 2018, 04:09
Proiectul

UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri la Palatul Cotroceni că proiectul „România Educată”, pe care l-a iniţiat şi ale cărui rezultate au fost puse în dezbatere publică, este unul strategic, el subliniind că nu este o poveste doar politică sau programul său electoral.

„Sunt întrebări simple la care trebuie să răspundem la început. Avem nevoie de un sistem educaţional, un sistem de educaţie şcolară? Evident, da! Avem nevoie de şcoli? Evident că da! Dar ce fel de şcoli? Cum îi pregătim pe dascăli? Ce aşteptări avem de la absolvenţii acestor şcoli? Ne trebuie şi universităţi? Sigur că da! Ce abilităţi trebuie să aibă un tânăr student la absolvire? Ne interesează şansa tânărului de a găsit un loc de muncă în domeniul pentru care s-a pregătit? Cum evaluăm performanţa unei şcoli? Dar a unei universităţi? Dar performanţa întregului sistem? Ne interesează numărul de absolvenţi sau calitatea educaţiei primite? Sau dacă este în corelare cu piaţa muncii? Iată că întrebări avem multe şi, cu cât mergem mai mult în profunzime, răspunsurile nu mai sunt atât de simple. La toate aceste întrebări, şi multe altele, vrea să răspundă proiectul «România Educată»”, a declarat preşedintele Iohannis, potrivit news.ro.

El a subliniat că „România Educată” este un proiect strategic, care vrea să ajute la creionarea, la conceperea unui sistem educaţional pentru România secolului XXI, vrea să ajute politicienii să vină cu politici educaţionale bune. Vrea să ajute pe dascăli să reuşească să predea în aşa fel încât să fie şi ei, şi elevii mulţumiţi, dar şi părinţii, dar şi angajatorii.

„Este un proiect care vrea să-l ajute pe directorul de şcoală să ştie cum să gestioneze unitatea de care răspunde, pentru a avea rezultate bune. Dar care sunt rezultatele care se măsoară? Nu este chiar aşa de simplu de găsit nici măcar acest răspuns. Pe scurt, «România Educată» este un proiect strategic, care vrea să creioneze bazele sistemului educaţional din România pentru secolul 21, pentru viitor”, a explicat preşedintele.

Klaus Iohannis a afirmat că educaţia este baza României de mâine, este baza generaţiilor viitoare.

„O Românie educată este o Românie de succes, o Românie puternică, o Românie prosperă, o Românie care se profilează bine în rândul naţiunilor. Asta ne dorim cu toţii. Pentru asta, am lucrat până acum, aproximativ 2 ani. Între timp, avem un proiect bun. S-ar putea numi un draft, pe care îl punem astăzi în dezbatere. Dar, înainte de asta, daţi-mi voie să zăbovesc un pic şi asupra unor date despre situaţia de acum. Orice ai vrea să faci, trebuie să porneşti de la situaţia existentă. Unde stăm acum? Avem, de exemplu, rezultate foarte bune la olimpiade, olimpiade internaţionale. Ne mândrim cu aceşti copii. Este foarte bine. Deci, avem elite. Dar avem la capătul celălalt – 40% din absolvenţii ciclului gimnazial sunt ceea ce se numeşte analfabeţi funcţional. Dacă le dai un text, ei îl citesc şi nu înţeleg nimic sau aproape nimic. Problemă mare, şi s-a propagat. Unul din cinci elevi, unul din cinci elevi părăseşte prea devreme şcoala obligatoriu. Deci, daţi-vă seama, 20% dintre copiii României pleacă înainte să termine şcoala. Unde pleacă? Nu prea ştim. Sunt copii cărora le fură cineva şansa de viitor. Sunt copii, majoritatea, care se pierd undeva. Foarte puţini pot fi recuperaţi. Deci, avem rezultate, ca să zicem aşa, amestecate. Nu e bine. Dacă vrem, însă, să construim un sistem foarte solid, trebuie să ne punem întrebarea ce fel de pregătire vrem să dăm tinerelor generaţii. Pentru ce anume să-i pregătim? Pentru viaţă, da. Pentru o carieră, da. Pentru o meserie, sigur că da. Dar ce meserie? Pentru meseriile secolului XX este un pic greşit. Noi trebuie să îi pregătim pentru meseriile secolului XXI, evident. Dar care sunt acestea?”, a mai spus şeful statului.

Iohannis a arătat că vor apărea nenumărate meserii noi în următoarele decenii care nici nu sunt definite, vor dispărea foarte multe meserii dintre cele pe care le cunoaştem şi pentru care mulţi dintre noi ne-am pregătit.

„Şi atunci trebuie să avem grijă să pregătim generaţiile de tineri pentru ce va fi în viitor, nu pentru cum a fost când am fost noi elevi, sau studenţi, sau miniştri. Trebuie să avem mare grijă pentru ce îi pregătim. Răspunsul generic este uşor de dat – pentru viitorul României. Dar, mai departe este nevoie de analize, de studii aprofundate, de foarte multă grijă cum concepem acest sistem pentru viitor. Şi de asta se ocupă «România Educată». Nu este vorba de o poveste care sună frumos la televizor, pe urmă plecăm acasă şi ne vedem de treabă. Este vorba despre ce facem noi cu România. Acest rezultat al educaţiei va defini societatea de mâine. Aşa cum îi educăm pe tineri, aşa va arăta societatea de mâine. Dacă le dăm o educaţie serioasă, orientată spre viitor, vom avea o Românie performantă. Dacă nu, vom avea o Românie fără performanţe notabile. Asta e chestiunea esenţială”, a afirmat Klaus Iohannis.

„Ce vrem? Vrem să găsim răspunsul, soluţia pentru o educaţie de calitate pentru toţi, pentru toţi copiii şi tinerii României. Căutăm un sistem flexibil, căutăm un sistem care-i integrează pe toţi. Ambiţia mea este ca niciun copil din România, niciun tânăr din România să nu rămână în afară. Trebuie să găsim soluţii care-i integrează pe toţi. Vă amintiţi? Am avut, cred că acum doi ani, un BAC la care au picat jumătate. Este o catastrofă naţională aşa ceva şi este cea mai proastă notă pentru sistemul actual. Nu ne permitem să pierdem niciun copil în România! Asta îmi doresc eu cu proiectul «România Educată»”, a subliniat preşedintele.

Şeful statului a spus că sunt multe propuneri, care vor fi dezbătute, îmbunătăţite, comentate, criticate.

„Foarte importantă critica, dar, vă rog, critica constructivă, nu critica destructivă. Câteva dintre propuneri, am spicuit împreună cu echipa mea – încă o dată, câteva, nu asta este baza proiectului: măsuri pentru reducerea ratei deosebit de ridicate de părăsire timpurie a şcolii. Nu dorim să mai rămână copii pe dinafară. Dezvoltarea unui sistem de educaţie profesională performant – de ani de zile vorbim de educaţia duală, de educaţia profesională, de o pregătire în funcţie de interes, în funcţie de capacitate. Asta aşteaptă şi mediul privat de la noi, aşteaptă o diversificare şi pregătire serioasă de calitate, de la meseriaşi până la inginer sau specialist IT. Propunem creşterea conectivităţii internaţionale, învăţământului superior, schimbul de idei. Nu vrem să ne izolăm, vrem să fim conectaţi. Vrem să fim conectaţi la sistemul european, la sistemul internaţional. Extinderea accesului la educaţie timpurie, adică creşe, grădiniţe, pentru cât mai mulţi copii încă de la o vârstă fragedă – asta atinge două chestiuni esenţiale. Una: aceşti copii sunt pregătiţi mai bine pentru şcoală. Doi, îi lasă pe părinţi să meargă la serviciu. Regândirea evaluării elevilor şi studenţilor – evaluarea pe care o folosim noi este cam la nivelul anilor, nu ştiu, ’60, ’70. Le dăm note, trecem în catalog, facem mediile, la sfârşitul anului facem statistici, hârtii peste hârtii, le trimitem la inspectorat, la minister, şi?”, a continuat Klaus Iohannis.

Preşedintele a spus că nu este suficient şi că această evaluare trebuie să genereze un feedback pentru fiecare elev în parte, pentru fiecare părinte în parte, în aşa fel încât lucrurile să se constituie instrumente eficiente nu numai de evaluare, ci şi de corectare, de îmbunătăţire a performanţelor şi – de ce nu? – de corectare a sistemului.

Proiectul mai propune dezvoltarea unui sistem mai bun de formare a cadrelor didactice: „Până la urmă, ca să funcţioneze, avem nevoie de dascăli dedicaţi, bine formaţi, cu performanţe notabile, respectaţi în societate, remuneraţi corespunzător, cu o bază materială serioasă, adaptată nevoilor unei şcoli moderne”.

„Concret, astăzi lansăm un pachet complet în dezbatere, un pachet care conţine şi o viziune, şi strategie, şi direcţii de acţiune pe şapte teme pe care le-am găsit prioritare pentru educaţia din România, având în vedere orizontul 2030. Deci, nu vorbim de o modificare rapidă pentru următorul an. Ne dorim un sistem care funcţionează în perspectivă, un sistem stabil, sustenabil, performant. După care se pune întrebarea: bun şi, ce urmează? Urmează minimum trei luni de dezbatere publică, consultări, discuţii – cu partide, cu politicieni, cu comisii parlamentare şi cu guvernanţi, foşti miniştri, persoane interesate, sindicate, reprezentanţii şcolilor, elevilor, studenţilor, profesorilor, şi, în final, vom şti ce vrem cu România”, a precizat preşedintele.

________

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, proiectul „România Educată” reprezintă cea mai amplă şi de durată consultare publică desfăşurată până în prezent în domeniul politicilor publice din educaţie. La dezbatere au participat peste 10.000 de persoane, iar la elaborarea documentelor lansate cu această ocazie au contribuit peste 60 de instituţii publice, organizaţii neguvernamentale şi reprezentanţi ai actorilor din domeniu.

„Acest demers exprimă dorinţa preşedintelui României ca fiecare român să aibă ocazia de a contribui la proiect”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, în cadrul evenimentului de la Palatul Cotroceni va fi lansat şi site-ul proiectului, unde rezultatele vor fi disponibile pentru consultare şi unde toţi cei interesaţi sunt invitaţi să transmită opinii şi sugestii.

La sfârşitul lunii noiembrie, consilierul de stat în cadrul Departamentului educaţie şi cercetare al Administraţiei Prezidenţiale, Ligia Deca, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că una dintre propunerile din proiect vizează standardizarea evaluărilor, astfel încât acestea să nu mai poată fi folosite ca „o pedeapsă”.

Potrivit consilierului de stat, proiectul „România educată” vizează eliminarea volatilităţii din sistemul de educaţie.

„Vom avea discuţii cu partidele politice, cu mediul executiv şi legislativ pentru că ei vor fi responsabili să creeze noi legi, să aloce fonduri şi, în acelaşi timp, ne dorim şi expertiza internaţională şi de aceea avem în derulare un proiect cu cei de la OECD. (…) Fiecare instituţie, fiecare şcoală, fiecare om trebuie să pună umărul ca ‘România educată’ să devină realitate”, a spus Deca.

Ea a prezentat în interviu câteva propuneri din proiectul „România educată”, referitoare la învăţământul dual, privind o selecţie mai riguroasă a profesorilor şi standardizarea evaluărilor.

„Când viziunea este asumată şi acceptată şi vine din zona societăţii şi a actorilor care sunt zi de zi în educaţie, în şcoală este mult mai greu pentru orice guvern şi orice majoritate parlamentară să modifice un act normativ care, practic, este asumat”, a afirmat Deca cu privire la Legea educaţiei.

Priorităţile proiectului „România Educată”, lansat în 2016, vizează cariera didactică, managementul educaţional, echitatea, învăţământul profesional şi tehnic, învăţământul superior, evaluarea elevilor şi studenţilor şi educaţia timpurie.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Cât costă un Lamborghini Huracan cu doar 27.800 km la bord. Mașina a fost scoasă la licitație în România, iar prețul e redus la jumătate
Capital.ro
Asul din mâneca lui Călin Georgescu. Lovitura pe care o pregătește chiar mâine
Playtech.ro
Amenzi de până la 60.000 de lei pentru românii de la curte. Ce greșeală banală îi poate costa scump
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Documentul obligatoriu de trimis la ANAF. Se aplică de la 1 ianuarie
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025
Cancan.ro
Petre Zaim a murit sub privirea neputincioasă a fiului său, strivit de încărcătura prăbușită de pe o macara 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale! Cu cine va fi înlocuit? Scenariu BOMBĂ
StirileBZI
Cât va costa încălzirea unui apartament cu 3 camere în 2025! Semnal de alarmă tras de Dumitru Chisăliţă
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
O tânără a născut noaptea trecută în Parcul Tei din Capitală, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Accident pe Autostrada A1 București-Pitești: Șapte mașini implicate și trei răniți
MediaFlux
BOMBA ZILEI despre ION ILIESCU! Au CONFIRMAT ACUM! Poliția, acasă la PREȘEDINTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un consilier local trăiește pe picior mare. Deține un apartament în Insulele Canare