Presa, despre premierul britanic: Theresa May a provocat „haos complet”, este „disperată” şi „fuge de frică”

Presa britanică şi internaţională au evocat marţi un "Haos complet" cu privire la Brexit, după ce luni premierul Theresa May a decis să amâne sine die votul prevăzut în Camera Comunelor asupra acordului încheiat cu Uniunea Europeană pentru retragerea ţării sale din blocul comunitar, relatează Press Association.
Filip Stan
11 dec. 2018, 10:51
Presa, despre premierul britanic: Theresa May a provocat

Şefa guvernului este „disperată”, „fuge de frică” şi este „într-o mare belea”, după ce a renunţat la votul de marţi de teamă că va pierde „cu o diferenţă semnificativă”, scriu ziarele.

Cotidianul Daily Telegraph parafrazează o expresie folosită de „Doamna de fier”, predecesoarea Theresei May, Margaret Thatcher, într-un discurs din 1980, titrând: „The lady is for turning” („Doamna preferă să facă cale-ntoarsă”). În discursul din 1980, în plină criză economică, Thatcher spusese „The lady is not for turning”, exprimându-şi astfel refuzul de a renunţa la măsurile de liberalizare, potrivit Agerpres.

Tot în Daily Telegraph, scriitoarea şi ziarista Allison Pearson afirmă, pe prima pagină, că „May trebuie să plece înainte să fie prea târziu”, adăugând că „săptămâna trecută guvernul a sfidat parlamentul pentru prima dată în istorie, iar ieri a sfidat întreaga naţiune”. „Parlamentarii conservatori care vor să-şi salveze partidul, şi nu liderul (nu-i pot salva pe amândoi) trebuie să-l notifice cât mai curând posibil pe Graham Brady” (preşedintele grupului parlamentar al Partidului Conservator), subliniază ziarista.

În interiorul aceluiaşi cotidian, fostul lider conservator William Hague scrie că acest partid „se află în pragul celei mai mari crize din epoca modernă”. „Unii dintre noi am încercat să explicăm în ultimele două săptămâni că premierul trebuie să privească dincolo de actualul Acord de retragere şi să caute să obţină un aranjament mai bun. Am fost ignoraţi de Downing Street. Premierul nu ne-a ascultat”, constată Hague, potrivit Agerpres.

Potrivit Daily Mirror, amânarea votului este un gest „laş” şi „inutil” din partea premierului, care „uită complet de binele naţiunii în încercarea de a se salva pe sine şi pe conservatorii moderni, această coaliţie friabilă de interese venale care a creat haosul actual şi nu face decât să-l adâncească”.

The Times informează că Theresa May îi va „implora” pe liderii europeni în încercarea de a-şi salva acordul de Brexit şi consemnează într-un pamflet referitor la alocuţiunea de luni a premierului că „atmosfera era ca la veterinar după ce familiei i se spune că bătrânul pufos nu va supravieţui”. „La o oră după declaraţia Theresei May, Moş Crăciun a fost văzut strecurându-se pe Downing Street. Tehnic, venise la o petrecere pentru copii, dar poate avea ceva în sac şi pentru prim-ministru, care continuă în mod naiv să creadă în miracole”, a scris jurnalistul şi bloggerul Patrick Kidd, potrivit Agerpres.

Brexitul începe să se transforme într-o farsă, cu intrigi şi neînţelegeri”, constată ziarul suedez Dagens Nyheter, iar Svenska Dagbladet, tot din Suedia, remarcă marţi că situaţia a trecut „de la o mare incertitudine la haos complet”.

Decizia premierului May de a amâna votul este o „măsură disperată prin care vrea să obţină timp”, consideră şi cotidianul de dreapta norvegian Aftenposten.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
Playtech.ro
I-a ARUNCAT PISICILE de la balcon iubitei sale! Fanii, șocați: ”Mizerie umană ce ești!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Bianca Drăgușanu, săltată de poliție. E vizată într-un dosar de evaziune fiscală
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pericol în piețe! Legume și fructe contaminate cu pesticide periculoase pentru oameni
Capital.ro
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Leon Panetta critică deficiențele de securitate în încercarea de asasinare a lui Donald Trump în Pennsylvania
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'