Laserul de la Măgurele: Contractul de construcţie ar putea fi semnat până în decembrie

Coordonatorul proiectului ELI-NP, Nicolae Victor Zamfir, a declarat, miercuri, că speră că va putea fi semnat contractul de construcţie a centrului de la Măgurele până în decembrie, termenul pentru depunerea ofertelor la licitaţia pentru atribuirea lucrărilor fiind sfârşitul lunii octombrie.
Romania TV
19 sept. 2012, 17:59
Laserul de la Măgurele: Contractul de construcţie ar putea fi semnat până în decembrie

Nicolae Victor Zamfir, directorul Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, a participat miercuri la o conferinţă de presă prilejuită de aprobarea de către Comisia Europeană a finanţării Centrului de Cercetări Ştiinţifice Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) ce va fi construit în România, pe Platforma de Fizică de la Bucureşti-Măgurele.

La conferinţă au mai fost prezenţi Tudor Prisecaru, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Stiinţifică (ANCS), Marian Enăchescu, fost vicepreşedinte al ANCS, fostul ministru al Educaţiei, Anton Anton, şi Gheorghe Cata Danil, director adjunct al proiectului ELI-NP.

ELI-NP, un centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Măgurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme. Celelalate două centre – ELI-Beamlines şi ELI-ALPS – vor fi construite la Praga (Cehia) şi, respectiv, Szeged (Ungaria).

Finanţarea construcţiei acestor primi trei piloni ELI în România, Cehia şi Ungaria va fi făcută prin intermediul autorităţilor celor trei state, cu contribuţie europeană din Fondurile Structurale (în România, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice – POS-CCE), potrivit unui comunicat oficial.

Costuile ELI-NP sunt de 356,231 milioane de euro, inclusiv TVA. Finanţarea UE va fi de 83 la sută, iar statul român va trebui să contribuie cu restul de 17 la sută din sumă.

În prima fază de finanţare, care se încheie în 2015, Comisia Europeană a decis acordarea României a sumei de 180 de milioane de euro, fără TVA, din fondurile structurale, a doua etapă de finanţare urmând să se desfăşoare între 2014 – 2016.

Zamfir a subliniat că este nevoie să se înceapă cât mai curând construcţia de la Măgurele care va găzdui ELI-NP, pentru că finanţarea aprobată maţi de Comisia Europeană, de 180 de milioane de euro, trebuie cheltuită până în 2015.

Construcţia centrului de cercetare ELI-NP la Măgurele ar trebui finalizată până în toamna anului 2014, pentru ca apoi să fie instalate cele două lasere de mare putere şi sistemul de radiţie gamma, iar centrul de cercetare să fie operaţional din 2017, potrivit managerului de proiect.

Licitaţia internaţională pentru atribuirea contractului de construcţie, lansată pe e-licitatie.ro din 1 august, are ca termen de depunere a ofertelor sfârşitul lunii octombrie, deoarece companiile au cerut mai mult timp pentru elaborarea unui astfel de proiect, a precizat Zamfir, exprimându-şi speranţa că va putea fi semnat contractul de construcţie în luna decembrie, pentru ca lucrările să demareze la începutul anului viitor.

Pentru construcţie este prevăzută suma de 60 de milioane de euro. Costul realizării celor doi laseri şi a sistemului de radiaţie gamma este tot de câte 60 de milioane de euro, alte 30 de milioane de euro urmând să fie alocate pentru experimente. Comisia Europeană urmează să mai acorde o finanaţare de 113 milioane de euro României pentru proiectul ELI-NP, a mai spus Zamfir.

Începând de anul acesta, se vor face angajări de personal administrativ, cât şi de cercetare pentru ELI-NP. Va fi nevoie de peste 250 de angajaţi în această etapă, pentru a lucra împreună cu instituţiile furnizoare ale echipamentelor mari.

Zamfir a mai spus că toate cele peste 200 de posturi de cercetători pentru ELI-NP vor fi scoase la concurs internaţional, reprezentând o oportunitate inclusiv pentru experţii români în domeniu care lucrează în străinătate şi ar dori să facă cercetare în România.

Anton Anton, care era ministru al Educaţiei în toamna anului 2008 când România şi-a depus candidatura pentru construirea acestei infrastructuri la Măgurele, a apreciat că acest proiect a fost posibil pentru că, din 2007 – când România s-a numărat printre cele 13 ţări interesate de proiectul ELI, aflat atunci în faza pregătitoare – întreaga comunitate ştiinţifică românească a fost unită, România a beneficiat de recunoaşterea internaţională că este capabilă să participe la proiect, a existat sprijin politic intern total şi în cele din urmă încredere din partea Comisiei Europene, care a aprobat finanţarea pentru implementarea proiectului în ţara noastră.

ELI-NP va avea rolul unui laborator paneuropean şi va găzdui o gamă largă de discipline ştiinţifice, care va include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizică nucleară şi astrofizică, precum şi ştiinţa materialelor şi ştiinţele vieţii. De asemenea, cercetătorii vor studia posibile noi modalităţi de tratare a materialelor nucleare şi a deşeurilor radioactive.

România a semnat, în 16 aprilie, la Praga, împreună cu Ungaria şi Cehia, Memorandumul de înţelegere pentru înfiinţarea şi funcţionarea ELI, iar Guvernul a avizat, pe 4 iulie, parametrii tehnico-economici pentru construirea la Măgurele a centrului ELI-NP.

Proiectul ELI implică 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre (Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Spania, Republica Cehă, România şi Ungaria), având ca scop crearea unui consorţiu de cercetare european de avangardă, potrivit Comisiei Europene.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. S-a aflat adevărul: Devine suspect
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Pensiile care vor fi impozitate. Legea a intrat în vigoare pe 1 decembrie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă