Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că nu ştie dacă ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală va fi gata până la finalul anului. „În momentul acesta analizăm să vedem în ce măsură reluăm proiecte de anul trecut”
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat joi că o eventuală OUG pe codurile penale nu contravine unei decizii CCR privind modificarea legilor în timp ce se află deja în procedură parlamentară, situaţiile nefiind similare, iar concluzia sa fost că uni spun ce ştiu iar alţii ştiu ce spun. În ceea ce priveşte justificarea urgenţei unui act normativ pe această temă, el a precizat că urgenţa era de anul trecu şi este „şi mai urgentă astăzi”.
Întrebat când va fi dată ordonanţa pentru amnistie şi graţiere, Tudorel Toader a spus: „Veşnica întrebare şi veşnicul răspuns. Şi vă repet, răspunsul pe care l-am tot dat la această întrebare este valabil şi astăzi”.
Întrebat în continuare dacă această ordonanţă va fi dată până la finalul anului, Toader a repetat că are acelaşi răspuns pe care l-a tot dat.
De asemenea, el a fost întrebat dacă până la finalul anului va fi gata proiectul de OUG pentru Codul penal şi Codul de procedură penală.
„Nu ştim. Nu ştim pentru că trebuie examinat. Acuma eu v-aş aminti sau aş reaminti următorul lucru: anul trecut, în 2017, sper să nu greşesc, pe 18 august 2017, Guvernul adopta un proiect de lege pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi pentru transpunerea directivei privind confiscarea extinsă. Proiectul de lege a fost în dezbatere, a fost în transparenţă decizională, l-a adoptat Guvernul şi l-am trimis în Parlament la Comisia specială. Acolo în Comisia specială – sigur, are competenţe constituţionale – şi a adăugat multe alte soluţii, dintre care unele constituţionale, s-a dovedit, altele neconstituţionale. Prin urmare, de la Justiţie a plecat doar proiect de lege pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile Curţii şi confiscarea extinsă, mai departe e competenţa legiuitorului”, a spus el.
În continuare, Toader a amintit că, în noiembrie tot anul trecut, de la Ministerul Justiţiei a plecat un proiect de lege pentru modificarea Codului de procedură penală în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi în acord cu transpunerea directivei privind consolidarea prezumţiei de nevinovăţie.
„Nimic mai mult, nimic mai puţin. Proiectul a fost adoptat de Guvern şi trimis la Parlament spre legiferare, Parlamentul sigur are libertatea şi a venit şi cu alte soluţii. În momentul acesta analizăm să vedem în ce măsură reluăm proiecte de anul trecut pentru că există jurisprudenţa CC încă din 2009, care spune aşa «se justifică urgenţa adoptării unei ordonanţe de urgenţă în vederea traspunerii unei directive europene pentru evitarea procedurii de infringement», ceea ce înseamnă că aproape ne putem întoarce la ceea ce anul trecut la Ministerul Justiţiei am propus”, a mai spus Toader.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că recomandările din MCV sunt luate în considerare şi se va încerca îndeplinirea lor, menţionând că de 12 ani România tot îndeplineşte cele patru recomandări formulate iniţial. „Sigur ne dorim ca recomandările să aibă conţinut obiectiv şi nu ţinte mişcătoare, sigur ne dorim ca MCV-ul să fie ridicat”, afirmă el.
Ministrul Justiţiei a fost întrebat dacă se pune în discuţie ideea contestării MCV. „Ideea aceea să v-o explice cine a lansat-o. Eu am declarat şi repet că sigur, luăm în considerare recomandările. Sigur, recomandarea nu-i precum cine a zis ca din convenţie şi tratat internaţional, că raportorii ăia care au venit, trei, patru, cinci n-au devenit super-legiuitori la noi să adopte ceva cu putere juridică egală cu tratatele şi convenţiile, deci sigur vom respecta, sigur vom încerca să îndeplinim recomandările, sigur ne dorim ca recomandările să aibă conţinut obiectiv şi nu ţinte mişcătoare, sigur ne dorim ca MCV-ul să fie ridicat, sigur el a fost în decembrie 2006, când a fost instituit, erau patru recomandări, de 12 ani de zile le tot îndeplinim”, a afirmat el.
Comisia Europeană a recomandat, în ultimul raport MCV, suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare, suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie, respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere, îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal şi Codului de procedură penală şi relansarea procedurii de revizuire.