Cum să nu iei ţeapă atunci când îţi cumperi casă

Problemele la achiziţionarea unei locuinţe se pot ivi nu numai din perspectiva actelor. Viitorul proprietar trebuie să se asigure că nu risipeşte banii pe o locuinţă care va necesita alte cheltuieli neprevăzute.
Nicu Stan
27 nov. 2011, 18:22
Cum să nu iei ţeapă atunci când îţi cumperi casă

Nu de puţine ori, cei care au cumpărat case fără un minim control al imobilului au constatat la scurt timp probleme, printre care igrasie, învelitoare găurită, fundaţii îmbătrânite, probleme cu instalaţiile, fie ele electrice sau sanitare. Astfel de neplăceri pot fi evitate dacă se apelează la serviciile unui inspector tehnic. Acesta va percepe un tarif de până la 1% din valoarea de vânzare a locuinţei.

Poate fi puţin ţinând cont că în urma neregulilor găsite cumpărătorul mai poate negocia preţul de cumpărare.

Dacă se vrea negocierea preţului, ar fi benefic pentru investiţia actuală şi cele viitoare ca un inspector licenţiat să studieze proprietatea”, a spus pentru RTV.net Alexandra Spirescu, reprezentant magazinuldecase.ro.

În procentul de 1% plătit pentru inspecţia tehnică a proprietăţii imobiliare, cumpărătorul va primi şi un certificat energetic al clădirii. „Apelarea la un expert tehnic în inspecţia proprietăţilor imobiliare nu este o practică des întâlnită în România. În Occident, aproape că nu se tranzacţionează o proprietate fără certificatul de garanţie dat de inspectorul tehnic”, aminteşte Alexandra Spirescu.

Inspecţia casei presupune controlul tuturor elementelor importante, dintre care amintim structura de rezistenţă, instalaţiile electrice şi sanitare, şarpanta, mansarda, dacă aceasta există, precum şi canalizarea şi instalaţiile de încălzire sau răcire.

Trebuie controlaţi pereţii la bază, la interior şi la exterior. Se urmăreşte să nu existe spărturi evidente sau fisuri aparente. De asemenea, fundaţia casei trebuie să nu aibă crăpături. Va trebui făcută o vizită şi în podul casei pentru a se vedea care este condiţia generală a şarpantei – să nu existe fisuri nici aici. În drum spre pod, dacă există mansardă trebuie verificată şi aceasta.

Un element important al clădirii este subsolul. Trebuie controlată izolarea subsolului pentru că aici nu trebuie să existe umezeală.

Nici controlul instalaţiilor nu trebuie omis atunci când cumpăraţi un imobil. Defecţiunile instalaţiilor sanitare se manifestă prin zgomote ciudate, scurgeri de apă, iar canalizarea trebuie să fie în apropierea proprietăţii.

De asemenea, instalaţiile de răcire şi încălzire trebuie controlate. „În cazul în care acestea nu sunt descoperite, proprietarul va pierde bani şi timp pentru remedierea lor”, spune Ciprian Ana, administrator Policons Group.

Consolidarea unui imobil costă între 200 şi 350 de euro metrul pătrat construit, în funcţie de complexitatea lucrării, în funcţie de cât de avariată este clădirea.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Satul din România cu plaje fine, liniște și mâncare bună. Ideal pentru cei care s-au săturat de aglomerația și serviciile de pe litoral
Capital.ro
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
Românii care stau la curte pot primi amenzi de până la 100.000 de lei
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
32% dintre ucraineni acceptă concesii teritoriale pentru încheierea războiului
MediaFlux
TRĂDARE în INSULA IUBIRII! S-a VĂZUT TOT la TV!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!