”Legea prevede că atâta timp cât în Parlament sunt în proces de modificare, Guvernul nu poate emite OUG pe acea lege. Și atunci, Curtea de Apel ar putea lua o astfel de decizie”, a spus fostul premier.
„Consideram ca, daca Curtea de Apel Bucuresti ajunge la aceasta concluzie, ar putea sa ia aceasta decizie. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Sa suspende aceste acte administrative din Guvern si sa impiedicam o OUG de amnistie si gratiere„, a mai afirmat Dacian Ciolos.
Intrebat si despre solutia ca presedintele Iohannis sa convoace referendumul pe justitie deja declansat procedural cu mult timp in urma, Dacian Ciolos a raspuns: „Da, e momentul sa ne gandim foarte serios si la utilizarea acestei optiuni, dar pana atunci trebuie folosite toate instrumentele legale care sa impiedice adoptarea unei astfel de OUG„.
Florin Iordache: E dreptul Guvernului să adopte amnistia şi graţierea
PSD vrea o stare de normalitate, iar acţiunile preşedintelui Klaus Iohannis din ultima perioadă nu au fost cele în norma constituţională, a afirmat marţi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul social-democrat Florin Iordache, referindu-se la anunţul liderului partidului privind faptul că şeful statului s-ar face vinovat de înaltă trădare, ceea ce ar duce la o posibilă plângere penală pe numele lui.
„Haideţi să vedem şi noi motivele, să vedem cum arată această plângere şi apoi putem sta de vorbă. Preşedintele am văzut că a făcut o serie de declaraţii care, până la urmă, s-a demonstrat că nu au fost cele mai bune. PSD vrea o stare de normalitate şi starea de normalitate înseamnă o anumită activitate a preşedintelui, iar noi am constatat că acţiunile preşedintelui în ultima perioadă nu au fost cele în norma constituţională”, a susţinut Iordache, într-o intervenţie la Digi 24.
Întrebat cum comentează anunţul şefului statului conform căruia el nu renunţă la ideea unui referendum privind Justiţia, Iordache a răspuns: „Mult succes!”. Social-democratul a adăugat că preşedintele „vorbeşte şi nu face nimic”. „Mult succes, dar deocamdată vorbeşte şi nu face nimic. De ce nu declanşează un astfel de referendum? Şi o să vedem rezultatul că de fapt cetăţenii vor altceva. Până la urmă, ameninţă şi nu face nimic. Demult spune şi nu face”, a declarat deputatul PSD.
Chestionat dacă ar fi potrivit ca acum să fie adoptată o ordonanţă privind amnistia şi graţierea, Iordache a spus: „Dar când e potrivit?”. „Amnistia şi graţierea ultima oară s-a dat în 2003. E dreptul Guvernului să adopte un astfel de act normativ. (…) Fie că discutăm de anul 2018, fie că discutăm de anul 2003, până la urmă au fost nişte acte care s-au dat. (…) Un astfel de act de clemenţă, care va graţia sau amnistia anumite fapte, cred că nu e nimic rău”, a opinat Florin Iordache.