Numărul cererilor de cazare în cămine, dublu faţă de ofertă

Numărul cererilor depuse de studenţii din Târgu Mureş pentru a se caza în cămine îl depăşeste pe cel al locurilor disponibile, la "Petru Maior" şi la Arte fiind dublu. În aceste condiţii, studenţilor le rămâne varianta de a închiria o locuinţă, la preţuri între 65 şi 100 de euro pentru o garsonieră.
Romania TV
20 sept. 2012, 10:24
Numărul cererilor de cazare în cămine, dublu faţă de ofertă

Cei peste 9.000 de studenţi din Târgu Mureş au la dispoziţie peste 1.700 de locuri în cămine, taxele fiind între 110 lei lunar, pentru studenţii bugetari de la Universitatea de stat „Petru Maior”, şi 200 de lei, plus o cotă parte din facturile de utilităţi, la Universitatea particulară „Dimitrie Cantemir”.

La Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, unde învaţă aproximativ 4.000 de studenţi, au fost depuse aproximativ 700 de cereri de cazare în cămine, în condiţiile în care există doar 380 de locuri, iar repartizarea se face ţinându-se cont de situaţia şcolară sau de media de admitere, de localitatea de unde provine studentul şi de situaţia socială a acestuia.

Potrivit directorului administrativ al universităţii, Radu Boarescu, sesiunea de repartizare a avut loc, în prezent fiind primite cereri de redistribuire pentru locurile care nu vor fi ocupate de studenţii cărora le-au fost repartizate iniţial, dar şi pentru cămine din licee.

„Am vorbit şi cu colegii din licee care deţin internate, să ne transmită locurile disponibile unde pot fi cazaţi studenţi”, a declarat Boarescu.

În cele două cămine ale Universităţii „Petru Maior”, majoritatea camerelor au patru locuri, existând doar câteva cu trei locuri. Grupurile sanitare sunt pe coridor, la comun. La fiecare nivel a fost amenajat un oficiu, dotat cu aragaz sau plită electrică, unde studenţii îşi pot face mâncare.

„Sunt cămine de tip vechi, nu am putut face grup sanitar în fiecare cameră, dar au fost renovate, au mobilier în stare bună, televiziune prin cablu, internet nelimitat”, explică reprezentantul universităţii.

Tarifele în cămine sunt diferenţiate. Astfel, în timp ce un student pe loc bugetat plăteşte 110-120 de lei pe lună, cei în regim cu taxă trebuie să scoată din buzunar 220-230 de lei.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, unde învaţă aproximativ 4.500 de studenţi, sunt 1.176 de locuri în cele patru cămine, fiind depuse 1.609 cereri de cazare.

Tarifele pentru cazare pornesc de la 125 de lei şi ajung la 210 lei, în funcţie de cămin, iar studenţii se vor putea caza începând din 29 septembrie şi până în 3 octombrie.

„Căminele sunt dotate cu parchet în camere, există termopan la toate camerele, televiziune prin cablu şi internet în fiecare cameră, iar oficiile sunt dotate cu aragazuri, hote, cuptoare cu microunde, maşini de spălat”, spune directorul administrativ al UMF Târgu Mureş, Şerban Pop.

La Universitatea de Arte din Târgu Mureş, care are aproximativ 300 de studenţi, sunt doar 29 de locuri de cazare în cele două corpuri de cămin, iar taxa este de 150 de lei pe lună pentru un loc într-o cameră cu trei paturi.

„Avem un cămin destul de nou, la care în această vară am făcut reparaţii curente, am zugrăvit. Fiecare cameră are trei paturi, baie proprie, calculatoare, internet. Sunt comune oficiile pentru bucătărie şi cele cu maşini de spălat. Taxa este de 150 de lei pe lună. Am avut 61 de cereri, dar avem doar 29 de locuri. Cei care nu au prins loc trebuie să-şi găsească cazare de pe piaţă”, afirmă secretarul-şef al Universităţii de Arte din Târgu Mureş, Aliz Bordi.

Unul dintre cele mai moderne cămine studenţeşti din oraş este cel de la Universitatea particulară „Dimitrie Cantemir”, dat în folosinţă în 2002. Căminul are peste 180 de locuri în cele 63 de camere dispuse pe cinci niveluri. În fiecare cameră sunt cazaţi trei studenţi, care plătesc lunar o chirie de 200 de lei, plus cota care le revine din cheltuielile de întreţinere a camerei – energie electrică, apă, gaz.

Fiecare cameră are grup sanitar propriu, iar sistemul de încălzire, realizat prin microcentrale, permite reglajul la nivel de cameră. De asemenea, studenţii au televiziune prin cablu şi conexiune la internet în fiecare cameră.

Reprezentanţii acestei universităţi sun că orice student poate beneficia de cazare, repartizarea făcându-se în ordinea cronologică a solicitărilor, până la completarea locurilor, dar şi „ţinând cont de conduita şi situaţia şcolară a studentului”.

În condiţiile în care numărul cererilor depuse de studenţii din Târgu Mureş pentru a se caza în cămine îl depăşeste pe cel al locurilor disponibile, tinerilor le rămâne varianta de a închiria o locuinţă în cămin.

La Târgu Mureş, chiriile încep de la 65-70 de euro şi pot ajunge la 100 de euro pentru o garsonieră, în funcţie de dotări.

Un apartament cu o cameră se închiriază, în medie, cu 100-125 de euro, preţul maxim fiind de 150 de euro. Chiar dacă uneori se cer preţuri mai mari, profitându-se de perioada începerii anului universitar, în urma negocierilor se închiriază, în medie, cu 150 de euro un apartament de două camere, cu 200 de euro – unul de trei camere şi cu 250-300 de euro unul de patru camere, „cu o toleranţă de 25-50 de euro, dacă sunt amenajări deosebite”, spun agenţii imobiliari.

Preţurile sunt în general mai mari pentru apartamentele din centru sau din apropierea campusului universitar de la UMF.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rămâi fără bani cât ai clipi. Mai bine previi. Toți șoferii trebuie să afle
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Proiect impresionante pentru autostrada Litoralului: 11 oferte depuse pentru Alternativa Techirghiol
MediaFlux
TRADIȚII din SEARA DE AJUN! ESTE INTERZIS TOTAL ASTĂZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători