În 2019 se schimbă regulile! Toţi cei care au împrumuturi bancare trebuie să ştie asta

Toți cei care au credite la bancă sunt vizați! Doi deputați PNL și unul PMP au depus la Senat un proiect care prevede că, în cazul unui împrumut bancar sau nebancar, executorul să fie obligat să depună, la data solicitării executării silite, o anexă a contractului de la creditor, pentru a putea obține încuviințarea executării silite.
Iulian Tudor
26 dec. 2018, 07:56
În 2019 se schimbă regulile! Toţi cei care au împrumuturi bancare trebuie să ştie asta

Astfel, deputaţii PNL, Laurenţiu Leoreanu şi Florin Roman, şi deputatul PMP Petru Movilă propun proiectul pentru completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, prin completarea articolului 666 din actul normativ, scrie capital.ro.

„Pentru toate situaţiile în care titlul executoriu este un contract de împrumut bancar sau nebancar, executorul va fi obligat, în vederea obţinerii încuviinţării de executare silită să depună o anexă a contractului emanată de la creditor la data solicitării executării silite, care să conţină debitul restant, actualizat, împreună cu toate accesoriile datorate, dobânzi, penalităţi”, prevede iniţiativa legislativă a parlamentarilor partidelor de Opoziţie.

Citeşte şi Dan Voiculescu execută silit ANAF pentru că i s-a reţinut prea mult din pensie în contul prejudiciului din dosarul ICA

Iniţiatorii susţin că proiectul este justificat de numărul mare de situaţii întâlnite în practica judiciară cu privire la executările silite iniţiate în baza unui titlu executoriu reprezentat de un contract de împrumut.

„Încuviinţarea executării silite în baza formei actuale a art. 666 Cod de procedură civilă este formală, instanţa de judecată nesolicitând pentru aceste situaţii un grafic actualizat al sumelor restrante, parte capital împrumut, parte accesorii a acestora, respectiv dobânzi şi penalităţi. Astfel, în realitate, se încalcă principiul care stă la baza procedurii de executare silită şi anume certitudinea debitelor neachitate. În ceea ce priveşte actuala procedură, debitorii ajung să fie executaţi silit pentru cuantumuri nereale, neţinându-se cont de sumele de bani neachitate până la momentul la care nu au mai putut să achite, sau au achitat cu întârziere”, arată aleşii Opoziţiei, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Deputaţii Opoziţiei susţin că mulţi oameni ajung să fie executaţi silit şi pentru sumele datore sunt obligaţi să formuleze contestaţii la executare, lucru care duce la costuri ridicate pentru aceştia.

„Astfel, în ciuda legislaţiei protective şi facem trimitere în acest sens la Legea nr. 193/2000 privind protecţia consumatorilor şi clauzele contractuale abuzive, aceştia ajung să fie executaţi silit şi pentru sume datorate, fiind obligaţi, cu costuri ridicate, să formuleze contestaţii la executare, în baza art. 712 alin. (2) cod de procedură civilă, cu «obligarea lor pentru a suspenda procedura», conform art. 719 alin. (2) de a plăti o cauţiune calculată cu valoarea obiectului contestaţiei, după cum urmează: 10%, dacă valoarea contestată este până la 10.000 lei, de 1.000 lei + 5% pentru ceea ce depăşeşte 10.000 lei, de 5.500 lei + 1% pentru ceea ce depăşeşte 100.000 lei şi de 14.500 + 0,1% pentru ceea ce depăşeşte 1.000.000 lei”, potrivit sursei citate.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Alimentul din România pe care americanii vor să-l cumpere cu banii jos. Sunt gata să plătească dolari mulți, dar pun o condiție – să fie spălat și congelat
Capital.ro
A murit Papa Francisc. Doliu mondial în lumea creștinății chiar în a doua zi de Paște
Playtech.ro
S-a schimbat legea! Ce trebuie să faci ca să închizi legal balconul în 2025
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cum a pierdut Rusia Alaska și ce a câștigat America?
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Papa Francisc
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Paște: În Lunea Albă finii trebuie să își viziteze nașii
Cancan.ro
BREAKING! A murit Daniela, femeia lovită de soț. Bărbatul nu își regretă fapta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu NU trebuia să ajungă președintele României. Dosarul ținut special ascuns
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Semnificația zilei de luni după Paște: Ce simbolizează Lunea Albă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație