COD ROŞU emis de ANM. Alertă pentru românii care merg la munte, vezi zonele vizate de fenomene periculoase

ANM avertizează, într-un nou buletin nivologic, ca riscul de avalanşă se menţine ridicat în zonele montane.
Romania TV
26 dec. 2018, 08:05
COD ROŞU emis de ANM. Alertă pentru românii care merg la munte, vezi zonele vizate de fenomene periculoase

Evoluţia vremii: Intervalul 25.12.2016 ora 20 – 26.12.2017 ora 20

Vremea va fi în general închisă. Cerul va fi mai mult noros și pe arii extinse va ninge. Stratul de zăpadă nou depus nu va depăși 10 cm. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale ce vor depăși la rafală 70-80 km/h, viscolind sau spulberând zăpada. Se va semnala ceață, asociată local și cu depunere de chiciură.

Peste 1800 m: temperaturi minime: -21 la -15 gr.C; temperaturi maxime: -12 la -7 gr.C

Sub 1800 m: temperaturi minime: -15 la -9 gr.C; temperaturi maxime: -7 la -3 gr.C

Stabilitatea şi evoluţia stratului de zăpadă în masivele Făgăraș și Bucegi:

La altitudini de peste 1800 m: RISC MARE (4): În intervalul de prognoză cantitațile de precipitații nu vor depăși 10 l/mp și se va putea depune un strat de maxim 10-15 cm peste cei 5-30 cm depuși în ultima perioadă, rezultând un strat mare și instabil. Intensificările puternice ale vântului vor transporta zăpada nou depusă și stratul ar putea chiar să scadă pe alocuri, acumulându-se în continuare noi depozite de zăpadă în zone adăpostite și în partea superioară a versanților. Vântul intens din direcția nord-vest va forma plăci de vânt cu rezistență scăzută îndeosebi pe versanții cu expoziție sud-estică. Se vor menţine condiţiile necesare curgerilor superficiale de zăpadă, dar şi condiţiile declanşărilor de avalanşe medii sau chiar mari, atât spontan dar mai ales la supraîncărcări, îndeosebi în zonele mai abrupte, încărcate cu cantităţi mai mari de zăpadă.

La altitudini mai mici de 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3): Stratul rămâne relativ stabilizat la altitudini joase, însă la altitudini de peste 1600 m stratul nou depus în ultimele zile, de circa 5-20 cm, este instabil iar în orele următoare se vor mai adăuga în medie cca. 5-10 cm de zăpadă proaspătă, accentuând gradul de instabilitate. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă chiar şi la supraîncărcări slabe, pe pantele mai inclinate, iar în cazuri izolate sunt posibile şi declanşări spontane de avalanşe medii la altitudini de 1600- 1800 m.

ȚARCU – GODEANU

La peste 1800 m: RISC MARE (4): Stratul de zăpadă este puțin stabilizat pe majoritatea versanților, cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale, iar la suprafață sunt prezente plăci de vânt. Un nou strat de până la 10 cm se va depune în următorul interval, iar pe văi şi în zonele adăpostite se vor acumula în continuare noi depozite de zăpadă. Stratul nou depus va acționa ca o suprasarcina asupra celui vechi, iar datorită coeziunii scăzute dintre straturi va spori instabilitatea acestuia. Pe pantele suficient de înclinate spontan se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii, riscul fiind amplificat chiar și la supraîncărcări slabe cu turiști sau schiori.

Sub 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3): Stratul este puțin stabilizat, iar la altitudini joase este tasat și umezit ca urmare a precipitațiilor mixte din ultimele zile. Peste acest strat în următoarele 24 ore se vor mai depune circa 10 cm de zăpadă, care vor îngreuna suplimentar stratul de la suprafață. Astfel, pe numeroase pante suficient de înclinate se pot declanșa avalanșe, mai ales la supraîncărcări cu turiști sau schiori, dar izolat și spontane, de dimensiuni mici și chiar medii. În 25.12.2018, la ora 14, stratul de zăpadă măsura 55 cm la stația meteorologică Cuntu și 50 cm la vf. Țarcu.

PARÂNG

La peste 1800 m: RISC MARE (4): În intervalul de prognoză se va depune un nou strat de până la 5-10 cm, cu rezistenţă scăzută şi coeziune slabă între cristale sau cu straturile mai vechi. Vântul moderat va favoriza formarea placilor de vânt cu rezistență scăzută pe versanți sud-estici iar pe văi şi în zonele adăpostite se vor acumula noi depozite de zăpadă. Pe numeroase pante suficient de înclinate, chiar şi spontan se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii și mari, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe.

Sub 1800 m: RISC ÎNSEMNAT (3): Peste stratul superior, puțin stabilzat, se va depune un nou strat, în general de până la 10 cm. Acest ultim strat va acționa asupra stratului precedent, îngreunându-l suplimentar. Astfel, în condiții de noi suprasarcini, pe pantele foarte înclinate, partea superioară a stratului de zăpadă poate aluneca, declanșând avalanșe de dimeniuni mici și medii, dar la peste 1600 metri existând posibilitatea declanșării de avalanșe și spontane, de dimensiuni mai mici. În 25.12.2018, la ora 14, stratul de zăpadă măsura 62 cm la stația meteorologică Parâng.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care vor fi în al nouălea cer până pe 30 aprilie. Le așteaptă zile de poveste
Capital.ro
Proprietar de locuință 2025. ANAF și Primăria te obligă să dai declarație, plus plata banilor datorați la stat
Playtech.ro
Câte ouă poţi mânca zilele acestea fără să te îmbolnăveşti? Medicii spun numărul exact
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Un val de aer rece ne strică minivacanța de 1 Mai. Prognoza ANM
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Vremea o ia razna în toată România. Ce se întâmplă în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ziua în care România s-a despărțit de cea mai mare valoare a țării. Rămâne pentru totdeauna în memoria românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news
Vouchere pentru alimente „Sprijin pentru România” 2025-2027: Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile sociale
MediaFlux
Papa Francisc și-a făcut testamentul înainte să moară: Mormântul meu să fie în pământ, simplu, fără decorațiuni speciale și cu singura inscripție: Franciscus
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta