Anunţ de ultimă oră despre ajutoarele sociale. Este vorba de aproape 250.000 de familii

Numărul mediu al familiilor beneficiare de ajutor social a crescut considerabil, cu 32%, în perioada 2011 - 2015, după care a urmat o uşoară scădere, de 5%, până în 2017, arată Curtea de Conturi în raportul "Acordarea unor beneficii de asistenţă socială pentru prevenirea şi combaterea sărăciei, susţinerea copilului şi a familiei în anul 2017".
Iulian Tudor
28 dec. 2018, 12:34
Anunţ de ultimă oră despre ajutoarele sociale. Este vorba de aproape 250.000 de familii

Pe baza datelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), auditul reţine că „numărul mediu de familii beneficiare de ajutor social a crescut considerabil în perioada 2011 – 2015, de la un număr mediu de 186.704 familii la 245.545 familii (cu 32%), urmat de o uşoară scădere în perioada următoare (cu 5% în anul 2017 faţă de anul 2015), ajungându-se în anul 2017 la un număr de 233.966 familii beneficiare”, scrie agerpres.ro.

Citeşte şi ALOCAŢIILE s-ar putea majora substanţial din 2019. 300 de lei lunar pentru copiii sub doi ani

În medie, persoanele din familiile beneficiare au încasat ajutor social timp de patru ani, existând persoane care au beneficiat de acest drept chiar şi peste şase ani.

Legislaţia în domeniu prevede că persoanele beneficiare de ajutor social au obligaţia să fie înregistrate în evidenţa agenţiilor judeţene de şomaj ca persoane apte de muncă, fiind în căutarea unui loc de muncă.

Auditul reţine faptul că s-a reanalizat legislaţia în sensul atragerii acestor persoane apte de muncă de a ocupa un loc de muncă vacant, astfel că prin Legea nr. 192/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat s-au introdus şi măsuri penalizatoare pentru beneficiarii de venit minim garantat astfel încât aceştia să fie atraşi să ocupe un loc de muncă.

Din datele ANPIS rezultă că, în medie, circa 3% din numărul persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de venit minim garantat ar fi putut ocupa unul din aceste locuri de muncă pentru muncitori necalificaţi, având în vedere nivelul redus de pregătire profesională a acestei categorii de beneficiari.

La nivelul anului 2017, prin ocuparea celor 7.962 de locuri vacante (muncitori necalificaţi) s-ar fi realizat economii la bugetul de stat în sumă de 28,356 milioane de lei.

Astfel, în ipoteza că aceste persoane beneficiare de venit minim garantat s-ar fi angajat şi ar fi realizat salariul minim pe economie, în anul 2017, contribuţiile şi impozitele obligatorii ar fi fost în sumă 799 lei/lună/persoană, arată calculele Curţii de Conturi.

Prin urmare, în situaţia în care un număr de 7.962 beneficiari de venit minim garantat (3% din total) ar fi ocupat un loc de muncă, s-ar fi realizat o economie la bugetul de stat în anul 2017 în sumă estimată de 28,356 milioane de lei şi venituri suplimentare la bugetul general consolidat în sumă estimată de 76,339 milioane de lei.

„În concluzie, în mod similar cu anii precedenţi, menţinerea în plată a beneficiarilor de venit minim garantat timp îndelungat a condus la plata unor sume cu acest titlu de la bugetul de stat, precum şi la neîncasarea unor potenţiale venituri la bugetul general consolidat”, se mai arată în raportul menţionat.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde e bine să te muți după ce ieși la pensie. Vârstnicii se bucură de numeroase activități aici, dar și de prețuri mici
Capital.ro
Ucraina a blocat complet România. Decizia venită direct de peste graniță
Playtech.ro
Mihaela Cambei, încă o româncă între agonie și extaz! Ce medalie se aștepta să ia la Olimpiada de la Paris
DailyBusiness
Alertă la Casa Națională de Pensii. Daniel Baciu anunță cine sunt vârstnicii ar putea ajunge în instanță
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Culiță Sterp, lăsat liber. Cum justifică judecătorii decizia
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de lei. Ce a primit să mănânce, de fapt
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Alexandra Rafila și șefa Colegiului Medicilor, noi declarații după anchetele privind decesele în lanț de la Spitalul Pantelimon: „Sunt acuzații extrem de grave, iar dacă se confirmă..””
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Îți anulează garantat permisul auto. Românii fac iar școala de șoferi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Scandal URIAȘ la înmormântarea lui Nicu Covaci! Porțile cimitirului au fost ÎNCUIATE
substantial.ro
Joe Biden exprimă îngrijorări privind transferul pașnic al puterii în cazul unei înfrângeri a lui Donald Trump
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!