Deşi casele de asigurări de sănătate asigură posibilitatea tuturor pacienţilor să efectueze gratuit anumite analize pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist realitatea este cu totul alta, informează România TV.
Aproape totul se plăteşte, spune preşedintele Asociaţiei Pacienţilor din România, Vasile Barbu. Aşa se face că, începând cu analizele de laborator şi până la tomografii şi RMN-uri, analize ce ar trebui să fie gratuite, toate acestea se plătesc.
Astfel, pacienţii sunt nevoiţi să scoată sume importante din buzunar. Spre exemplu, pentru o tomografie un pacient plăteşte între 220 şi 1.250 de lei, iar pentru un RMN între 220 şi 2.800 de lei.
Motivele pentru care se ajunge la astfel de situaţii sunt destul de simple. Aparatura din spitale nu funcţionează sau laboratoarele nu dispun de materialele necesare, fie unii medici preferă să îşi trimită pacienţii la cabinete particulare, cu care aceştia colaborează.
„Ce este foarte grav, de cele mai multe aceşti medici sunt motivaţi să facă acest lucru, pentru că primesc, o parte dintre ei, comisioane de la unele companii sau acei medici chiar lucrează şi în mediul privat, în afara programului la acele centre medicale, iar pacienţii sunt dirijaţi către acestea, contracost, deşi pacientul este internat”, a declarat Vasile Barbu.