Din 2007 şi până acum ne-am îmbogăţit, în medie, cu 0,6 bani pe oră sau 16 bani pe zi, asta calculând la creşterea venitului mediu, informează România TV. Aşadar, când am aderat la Uniunea Europeană venitul mediu lunar era 1.232 de lei pe lună. Acum, după cinci ani şi jumătate, venitul mediu este 1.556 de lei. Preţurile au crescut însă mult mai agresiv.
Carburanţii, spre exemplu, s-au dublat ca preţ. De la 3,1 lei pentru un litru de benzină în 2007, acum s-a ajuns la 6,2 lei pentru acelaşi litru de benzină.
Cursul ne-a adus şi el în sapă de lemn. Dacă în urmă cu cinci ani un euro era cotat la 3,4 lei, acum euro costă 4,56 lei. Aceeaşi rată de 100 de euro valorează acum cu 110 lei mai mult.
Utilităţile ne-au încărcat şi ele factura lunară: gazele s-au scumpit doar în acest an cu 5%, la fel şi curentul electric.
Alimentele sunt şi ele tot mai puţine în coşul de cumpărături. Uleiul, zahărul, laptele, făina şi ouăle sunt aproape un lux pentru mulţi dintre români.
Regula s-a aplicat şi pentru legume şi fructe. Dacă în 2007 puteai cumpăra un kilogram de roşii cu 50 de bani, anul acesta, cu aceeaşi sumă, am putut cumpăra doar un sfert de kilogram.