„Primul lucru cu care trebuie să vă gândiţi în momentul în care vă hotărâţi să vă alegeţi un căţel este că veţi face alegerea aceasta pentru următorii 15 ani, deoarece aceasta este durata medie de viaţă a unui câine. Întotdeauna oamenii văd achiziţia unui căţel ca pe ceva rapid, ca pe un mic moft. Dacă vă doriţi un câine de rasă, cel mai sigur este să-l cumpăraţi de la o canisă autorizată. Evitaţi astfel să alegeţi un căţel cu probleme medicale„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, dresorul Robert Caraman.
Atunci când vă hotărâţi ce rasă de câine să vă luaţi este foarte important să acordaţi timp dresajului. Există un clasament internaţional al raselor care pot fi dresate mai uşor.
„Înainte să vă alegeţi rasa trebuie să vă gândiţi cât timp o să aveţi pentru dresaj. Sunt rase care au nevoie de mai mult dresaj, sunt rase care au nevoie de mai puţin. După care trebuie să vă gândiţi cam cât timp aveţi pentru câine. Sunt rase mai active şi rase care nu au nevoie de atâta mişcare. Orice câine se dresează la orice vârstă, însă cu cât începeţi mai repede, cu atât rezultatele vor fi mai bune. Există un mic clasament pe care noi dresorii l-am făcut, este un clasament internaţional. Pe locul I în lume ca uşurinţă în a învăţa este situat Border Collie, o rasă mai puţin populară, dar extraordinară. Pe locul II este cotat Caniche-ul, pe locul III Labrador Retriever-ul şi abia undeva pe locul IV – V Ciobănescul German şi Golden Retriever-ul. Un căţel dintr-o rasă mai puţin maleabilă, dar cu un stăpân potrivit poate avea rezultate mai bune decât un câine dintr-o rasă maleabilă, dar cu un stăpân nepotrivit”, a adăugat dresorul.
Unii dintre posesorii de câini poate au întâmpinat probleme în care aceste animale şi-au însuşit rolul de lider. Pentru a învăţa patrupedul cine conduce, Robert Caraman a prezentat, pentru ROMÂNIATV.NET, două principii de care este bine să ţineţi cont.
„Aceste animale se trag din lup. Câinii sunt atât de apropiaţi genetic de lupi încât pot face pui viabili. Dintr-o împerechere dintre un câine şi un lup rezultă urmaşi viabili şi apţi de reproducere. Lupul este unul dintre animalele cu cea mai complexă structură de haită, cu cele mai complexe relaţii între membrii haitei, lupul având haita respectivă organizată piramidal cu un conducător şi subordonaţi. Câinele nostru fiind foarte apropiat genetic de lup moşteneşte tot acest bagaj care îl face să vadă viaţa din prisma unei structuri piramidale. În momentul în care noi luăm un căţel şi-l punem într-o familie umană, acesta va vedea familia ca pe mica lui haită unde, dacă el genetic este programat să urce, va încerca să se ridice către unul dintre locurile superioare. Noi conştientizăm toate aceste fapte, trebuie să fim atenţi să nu-i acordăm câinelui nostru privilegiile unui şef de haită, sau ale unui membru superior în haită faţă de noi. Un şef de haită ar avea dreptul să mănânce primul şi să păstreze posesia asupra resturilor. Dacă noi avem un căţel şi împărţim mâncarea cu el, câinele va înţelege că cel care îi dă mâncare nu e lider pentru că împarte mâncarea cu el. „Nu împărţiţi mâncarea cu căţelul pentru că nu o să vă considere şeful lui„.
Un şef de haită are dreptul să stabilească direcţia de mers şi să stabilească ritmul de mers. Dacă ne plimbăm cu căţelul şi-l lăsăm să ne tragă, câinele ne plimbă pe noi, nu noi pe câine, automat îi vom transmite acestuia mesajul că el e şeful, că el ne domină, pentru că el stabileşte direcţia de mers. De aceea „Omul plimbă câinele, nu câinele plimbă omul„, spune dresorul.