Sindicaliștii spun că Executivul trebuia să calculeze prin raportare la salariul de bază în plată atât gradația de merit, cât și toate majorările salariale. Promisiunea celor 6 salarii medii brute pe economie pentru profesorii care se pensionează este și ea încălcată, acuză sindicatele. Nici sentințele judecătorești nu se vor plăti nici măcar în luna februarie 2019, avertizează Simion Hăncescu (președintele FSLI), Marius Nistor (președintele FSE) și Anton Hadăr (Alma Mater).
Simion Hăncescu, președintele FSLI, a declarat pentru Radio EuropaFM că „sunt restanțe din anii trecuți și am convenit cu Guvernul să se achite toate sentințele. Dar, nefiind bugetul aprobat, acest punct nu poate fi respectat. În opinia noastră, Ministerul de Finanțe poate găsi o soluție. Tot conform acordului, de la 1 ianuarie ar trebui să se facă o reîncadrare a cadrelor didactice, pentru că sunt în momentul de față profesori care au aceeași vechime, același grad didactic, dar salarii diferite.”
Hăncescu este nemulțumit și de faptul că indemnizația de hrană, care trebuia să se plătească de la 1 decembrie 2018, a fost amânată, relatează EuropaFM. „Intuim că lucrurile se leagă de deficitul bugetar pe 2018. Ca să nu depășească deficitul”, a precizat liderul FSLI, pentru sursa citată.
Prevederile încălcate din acord, potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” (FSE “Spiru Haret”) și Federației Naționale Sindicale “Alma Mater”:
Sindicatele îi cer premierului Viorica Dăncilă “să dispuneți ca, în regim de urgență, să aibă loc o discuție la care să participe semnatarii acestui acord”. Cele două sindicate din preuniversitar (FSLI și FSE) și sindicatul din universitar (Alma Mater) îi reamintesc lui Dăncilă “că, în data de 29 noiembrie 2018, la momentul semnării Acordului, Domnia Voastră v-ați angajat personal că acesta va fi respectat în totalitate, conform termenelor stabilite”.