”Majoritatea parlamentară va sprijini guvernul în toate acţiunile sale pentru a îndeplini cu cinste şi demnitate mandatul pe care îl vom avea în următoarele şase luni la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, a spus Florin Iordache în deschiderea discurcului său de la ceremonia oficială care are loc, joi, la Ateneul Român.
Acesta a explicat că toate comentariile politice din România în acestă perioadă trebuie primite într-o cheie ”electorală”.
Iordache a vorbit despre ”decizia suverană” a poporului român de a adera la Uniunea Europeană.
”Vreau să vă asigur de deschiderea totală pro-europeană şi de dorinţa noastră sinceră ca România să îşi consolideze statutul de stat membru cu drepturi depline în cadrul acestei mari familii care se numeşte Uniunea Europeană. (…) Vrem să fim europeni şi ne dorim în egală măsură să fim trataţi pe deplin ca cetăţeni europeni. Românii au mai mare încredere în instituţiile europene. Eu personal, şi sunt convins că la fel gândesc şi concetăţenii mei, nu-mi pot imagina România în afara Uniunii Europene. Simţim că facem parte din această familie reuropeană şi ne dorim să lucrăm împreună pentru binele şi progresul Uniunii”, a mai spus Iordache.
Acesta a explicat că România este o ţară pe care oficialii europeni se pot baza.
”De aceea, cred că ţara mea merită să fie respectată ca un partener de încredere în realizarea acestui proiect atât de ambiţios care se numeşte Uniunea Europeană”, a mai spus Iordache.
Acesta a mai spus că la Bucureşti există voinţă politică foarte clară ca România să îşi îndeplinească mandatul la conducerea Consiliului Uniunii.
”Vă asigur domnule preşedinte Junker că decidenţii majorităţii politice de la Bucureşti au înţeles foarte bine care este rolul României în această ipostază. Am tratat cu toată seriozitatea recomandările de a asigura un consens politic”, a mai spus Iordache.
Acesta a explicat că în România este an electoral, urmat de un alt an electoral, de aceea, discursurile au fost exprimate ”uneori mai contondent”, ceea ce, probabil va continua şi în următoarele şase luni.
”Majoritatea parlamentară de la Bucureşti are înţelepciunea, maturitatea politică necesară pentru a sprijini Guvernul. (…) Vă pot asigura că vom manifesta echilibru, înţelepciune, responsabilitate şi cumpătare, astfel încât disputele politice fireşti într-un an alectoral să nu afecteze mandatul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene”, a afirmat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.
Acesta a afirmat că România va demonstra că este ”o ţară care se poate achita cu cinste de această onorantă misiune”.