Este practic o premieră în Justiţie ca o întreagă unitate de parchet să fie acuzată că ar fi grup infracţional organizat, scrie g4media.ro.
Procurorul de la secția specială care îi anchetează pe procurorii DNA Ploieşti este Adina Florea, adjuncta de la SIIJ şi candidat a lui Tudorel Toader pentru şefia DNA.
Procurorii DNA Ploieşti au fost acuzaţi de fostul deputat PSD, Vlăduţ Cosma, că l-ar fi constrâns să falsifice probe împotriva fugarului Sebastian Ghiţă. Procurorii ar fi măsluit documente pentru a-l acuza pe Ghiţă de coruperea alegătorilor din Republica Moldova la alegerile prezidenţiale din 2014 şi ar fi acordat duble sau triple identităţi unor persoane.
De exemplu, Vlad Cosma era şi inculpat, şi martor denunţător şi martor ameninţat cu identitate protejată. Vom reveni cu detalii în legătură cu noile acuzaţii care li se aduc procurorilor de la DNA Ploieşti.
Joi, adjunctul şefului DNA, procurorul Călin Nistor, a cerut revocarea din DNA a procurorului Lucian Onea, fost şef al DNA Ploieşti. Procurorii Alfred Savu, Giluela Diaconu şi Cerasela Rădulescu au formulat cereri de încetare a activităţii în DNA, solicitări admise azi de Secția pentru procurori a CSM.
Fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror DNA Mircea Negulescu erau deja urmăriţi penal în acest dosar de mai bine de jumătate de an. Ei erau acuzaţi de fabricare de probe, cercetare abuziva şi represiune nedreaptă.
Fostul deputat PSD, Vlad Cosma, şi tatăl lui, fostul şef al CJ Prahova, Mircea Cosma, au fost trimişi în judecată pentru o mită de 1 milion de euro de procurorii DNA Ploieşti. Ei au fost condamnaţi la 5 şi, respectiv, 8 ani de detenţie la fond, însă la apel, un complet de 5 judecători al ICCJ a trimis dosarul la rejudecare pe motiv că sunt suspiciuni în procesul de administrare a probelor.
Procurorii de la DNA Ploieşti au trimis-o în judecată şi pe deputata PSD, Andreea Cosma, sora lui Vlad Cosma. În decembrie anul trecut, ea a primit 4 ani de detenţie cu executare, însă decizia nu e definitivă.
Procurorii DNA Ploieşti i-au făcut 4 dosare, 2 trimise deja în judecată, 2 în faza de anchetă, fostului deputat PSD, Sebastian Ghiţă. El a fugit din ţară, fiind vizat de 2 mandate de arestare. În dosarele trimise în instanţă, Ghiţă a fost achitat, însă sentinţele nu sunt definitive.
Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a transmis, joi, Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) solicitarea avizului de revocare din funcţia de procuror la DNA Ploieşti a lui Lucian Gabriel Onea, în prezent suspendat din funcţie, „întrucât acesta şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile”. De asemenea, au fost transmise cererile de încetare a activităţii la DNA Ploieşti pentru alţi trei procurori.
„La data de 10 ianuarie 2019, procurorul şef adjunct, care exercită atribuţiile procurorului şef al DNA, a transmis Secţiei de procurori a CSM solicitarea avizului de revocare din funcţia de procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, a domnului Onea Lucian Gabriel, procuror în cadrul acestui serviciu, în prezent suspendat din această funcţie, întrucât acesta şi-a exercitat în mod necorespunzător atribuţiile specifice funcţiei deţinute”, se arată într-un comunicat al DNA.
Totodată, au fost transmise Secţiei de procurori a CSM cererile de încetare a activităţii în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti a următorilor procurori: Deaconu Giluela, Savu Alfred Virgiliu, Răileanu Elena Cerasela.
În 30 iulie, Secţia pentru procurori a CSM a decis suspendarea din funcţie a procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti, după ce Parchetul General a anunţat cercetarea acestora sub control judiciar pentru inducere în eroare a organelor judiciare şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă, fiind acuzaţi că l-ar fi constrânspe fostul deputat Vlad Cosma să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi liste cu alegători din Republica Moldova, din care să rezulte că oamenii ar fi primit bani drept „mită electorală”.
„În anul 2015, inculpaţii procurori Onea Lucian (procuror şef în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti) şi Negulescu Mircea (la data faptelor procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curte de Apel Ploieşti) au determinat prin constrângere un martor (ameninţându-l în mod direct că o vor inculpa pe sora acestuia într-o cauză penală) să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”. Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti”, spunea Parchetul instanţei supreme.
Conform procurorilor, deşi ştia că probele sunt „ticluite în mod mincinos” de martor, procurorul Onea a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, prezentând instanţei drept probe documentele ticluite.
În acest caz, procurorii au dispus plasarea sub control judiciar atât pentru Mircea Negulescu, cât şi în cazul fostului şef al DNA Ploieşti Lucian Onea, pentru o perioadă de 60 zile.
Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 26 septembrie, încetarea suspendării din funcţie în cazul fostului şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi a procurorului Mircea Negulescu, ca urmare a încetării măsurii controlului judiciar în cazul lor.
În noiembrie, procurori ai Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, în perioada 24 noiembrie 2018 – 22 ianuarie 2019, faţă de inculpaţii Mircea Negulescu, cercetat pentru participaţie improprie sub forma complicităţii la favorizarea făptuitorului şi complicitate la represiunea nedreaptă, şi Lucian-Gabriel Onea, cercetat pentru participaţie improprie sub forma complicităţii la favorizarea făptuitorului, represiunea nedreaptă şi cercetare abuzivă, anunţa Ministerul Public.