Metodologia trebuie sa respecte principiul egalitatii de sanse si, in egala masura, sa sustina performanta scolara inalta, de aceea, prin noul proiect, sunt acordate locuri suplimentare la etapa nationala a olimpiadei, scrie portalinvatamant.ro.
Selectia membrilor comisiilor centrale ale olimpiadelor nationale se realizeaza, pe baza aplicatiilor candidatilor in platforma brainmap.ro de catre o comisie de selectie a MEN.
Sumele primite de elevii si profesorii participanti la faza nationala se dubleaza, 100 de lei pe zi, fata de 50 de lei pe zi.
Proiectul prevede ca in vederea cresterii calitatii conditiilor de organizare si desfasurare a olimpiadelor nationale, se va dubla alocarea financiara pentru elevii si cadrele didactice participante la etapa nationala a olimpiadelor scolare, de la 50 lei/persoana/zi la 100 lei/persoana/zi pentru serviciile de masa si cazare.
In premiera, este prevazuta plata cadrelor didactice implicate in organizarea etapelor judetene si nationale.
Aceasta se va face similar platii cadrelor didactice implicate in examenul national de Bacalaureat, cu exceptia evaluatorilor, ale caror remuneratii sunt dublate, comparativ cu tarifele practicate pentru evaluarea lucrarilor de la examenul de Bacalaureat.
In acest context, MEN a precizat ca sumele nete de plata acordate profesorilor implicati in organizarea si desfasurarea examenelor nationale de bacalaureat si evaluare nationala pentru clasa a VIII-a au crescut deja cu 60% in anul 2018 fata de anul precedent.
Evaluarea lucrarilor se va face in alt judet decat cel in care au fost organizate competitiile.
Solutionarea contestatiilor se va face, de asemenea, in alt judet decat judetul de origine si judetul evaluator.
O ultima noutate prevazuta de proiect este ca etapele nationale sa se desfasoare in universitati.
In acest fel, olimpicii vor cunoaste, in mod direct, facilitatile pe care universitatile romanesti le pot pune la dispozitia lor pentru studii universitare si de cercetare in domeniu.
Particularitatile olimpiadelor date de specificul disciplinei vor fi prevazute prin regulamente specifice de organizare si desfasurare a competitiilor scolare elaborate si aprobate la nivelul MEN.
Potrivit MEN, sintagma „competitii scolare” include olimpiadele scolare si concursurile scolare organizate pe discipline de invatamant, interdisciplinare, ultidisciplinare, transdisciplinare/calificari si domenii de pregatire profesionala, concursuri de creatie, concursuri si festivaluri cultural-artistice, campionate si concursuri sportive scolare pentru elevi. Acestea au caracter stiintific, tehnico-aplicativ, cultural-artistic si sportiv.