De cât somn are nevoie un elev. Cât trebuie să doarmă copiii, în funcţie de vârstă

Oboseala in randul elevilor a devenit un lucru obisnuit, dar pentru sanatatea lor si pentru rezultate optime la scoala, lucrurile nu ar trebui sa stea asa.
Iulian Tudor
15 ian. 2019, 13:47
De cât somn are nevoie un elev. Cât trebuie să doarmă copiii, în funcţie de vârstă

In fata ecranelor, timpul trece altfel, scrie portalinvatamant.ro. Accesul la gadget-uri, menit sa le faca elevilor viata mai usoara, ii face si sa piarda ore pretioase de somn si sa adoarma abia tarziu in noapte.

Medicul pediatru specializat in probleme de somn din cadrul Centrului pentru Copii Johns Hopkins, Maria Melendres, subliniaza ca necesitatile de odihna se modifica odata cu varsta, insa privarea de somn are intotdeauna efecte negative.

Citeşte şi O profesoară a făcut amor cu doi elevi, în prezenţa altor minori. Cum s-a terminat totul FOTO

Iata cat ar trebui sa doarma elevii, in functie de varsta:

Prescolari – 3-5 ani

Copiii de aceasta varsta vor merge mai devreme la culcare decat in anii trecuti, deoarece trebuie sa se trezeasca devreme ca sa mearga la gradinita. Au nevoie de 10-13 ore de somn, conform Fundatiei Nationale a Somnului. Insa si ora de culcare va fi insotita de unele provocari, precum insomnia comportamentala – copiii testeaza limitele orei de culcare, gasind diverse scuze. Parintele trebuie sa stabileasca niste limite in aceasta perioada.

Scolarii 6-13 ani

Fundatia Nationala a Somnului recomanda ca aceasta categorie de varsta sa beneficieze de 9-11 ore de somn in fiecare noapte. Provocarea specifica varstei consta in diverse fobii, precum teama de intuneric ca urmare a unei imaginatii bogate; de asemenea, pot aparea cosmarurile si sforaitul care afecteaza odihna de calitate. Aceasta categorie de varsta petrece o durata mare de timp in stadiu de somn profund, un somn non-REM, cu efect regenerant, care determina o stare de alerta intensa pe durata zilei.

Adolescenti 14-17 ani

La adolescenti se observa frecvent privarea de somn in special prin faptul ca atipesc la scoala; ei au nevoie de 8-10 ore de somn in fiecare noapte. In medie, doar o treime dintre ei au parte de odihna necesara. In aceasta categorie de varsta exista multe provocari cu privire la teme si activitati extrascolare care presupun reducerea duratei de somn din timpul noptii si o ora de trezire matinala.

In plus, chiar si daca excludem dispozitive electronice care ii tin seara in alerta, adolescentii au ritmuri circadiene care ingreuneaza procesul de a adormi devreme noaptea. Ceasul biologic al copiilor se modifica in mod natural in preajma pubertatii, avansand ora de de adormire, respectiv si ora de trezire.

Reprizele scurte de somn din timpul zilei pot sa ingreuneze suplimentar procesul de a adormi noaptea. Academia Americana a Pediatrilor recomanda ca parintii sa excluda dispozitivele electronice din dormitoarele lor.

Efecte pe termen lung

Hormonul de crestere, esential pentru dezvoltarea tesuturilor si a muschilor, este secretat in perioada de somn. De asemenea, procesul de reparatie a organelor, tesuturilor si muschilor apare in timpul somnului. Nu in ultimul rand, somnul este important pentru acumularea de informatii si consolidarea amintirilor pe termen lung.

Pe termen lung, deprivarea de somn poate sa afecteze impulsivitatea, pot sa apara probleme de comportament, sunt studii care leaga ADHD-ul de somnul insuficient, pentru ca se produc niste schimbari la nivelul creierului, creste hiperactivitatea, scade atentia. Mai mult, copiii care nu dorm suficient nu pot combate infectiile la fel de bine, o problema frecventa in cazul scolarilor expusi constant la diverse afectiuni precum viroze respiratorii in colectivitate.

Unele recomandari cu privire la somn persista indiferent de varsta – de exemplu, este important sa existe o ora fixa pentru culcare si trezire, iar folosirea dispozitivilor electronice la culcare nu este recomandata, fiindca lumina emisa suprima nivelul de melatonina din creier, utila pentru somn.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se construiește încă un pod peste Dunăre. Investiție uriașă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Avion prăbușit în Kazahstan: Indicii sugerează implicarea unui sistem rusesc
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă