UPDATE: „Legea privind recursul compensatoriu a fost inițiată de Guvernul tehnocrat, a fost avizată favorabil de CSM în componența anterioară care a propus schimbarea naturii juridice a reglementării. Legea a fost susținută și votată inclusiv de PNL și USR, legea a fost promulgată de președintele României, fără să o critice la CCR.
Statistica primită de la ANP ne arată următoarele lucruri: o scăadere a populației penitenciare și o scădere a numărului celor condamnați care au beneficiat de o eliberare condiționată, o scădere a numărului celor care revin în penitenciară, după ce au fost eliberați condiționat, și o scădere a stării de recidivă.
În 2014 au fost eliberați 11392 de condamnați. în 2018 au fost eliberați 8859 de condamnați. Numărul celor care revin în penitenciar este în scădere. În 2018 au revenit în penitenciar 448 de eliberați condiționat, față de peste 3000 în 2014. Adică, 5,02% au revenit.
Cei de la Mediaș nu au fost eliberați în baza recursului compensatoriu.”, a spus Tudorel Toader.
Viorica Dăncilă a declarat, marţi la Strasbourg, că recursul compensatoriu a fost iniţiat de Cabinetul Cioloş, fiind o decizie „neinspirată”. Dăncilă a adăugat că va discutat cu ministrul Tudorel Toader pentru a analiza efectele acestuia şi pentru a lua o decizie în acest sens.
„După cum ştiţi această lege a recursului compensatoriu a fost iniţiată de Guvernul condus de Dacian Ciolos şi cred că a fost o decizie neinspirată la acel moment. Mâine mă voi întâlni cu ministrul Justiţiei tocmai pentru a luă o decizie, care au fost efectele acestei legi astfel inmcat decizia noastră să reflecte realitatea în România şi lucrurile care s-au întâmplat să nu mai aibă loc. Nu pot să iau o decizie până nu vorbesc cu cei în domeniu”, a afirmat Viorica Dăncilă, la Strasbourg.
Şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat în timpul guvernării tehnocrate şi doar a intrat în vigoare în timpul mandatului său.
„În repetate rânduri, am arătat următoarele: proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat de guvernarea tehnocrată, faptul că CSM (în componenţa anterioară) l-a avizat şi a propus considerarea zilelor ca fiind executate, că a fost adoptat de Parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce am devenit ministru şi că studiul de impact nu se face după ce legea intră în vigoare”, a scris Toader luni, pe contul său de Facebook.