Pe de altă parte, experții în drept și în penitenciare, Cristi Dănileț și Sorin Dumitrașcu, au explicat că recidivistul care a comis o nouă crimă la Mediaș a ieșit mai repede din penitenciar cu un an și 2 luni ca urmare a legii recursului compensatoriu. De altfel, acest lucru este precizat chiar în motivarea judecătorului care, în mai 2018, a dispus eliberarea condiționată a lui Marius Rusu.
Decizia instanţei: „Din pedeapsa aplicată, echivalentă cu 4748 zile, condamnatul a executat efectiv 3946 zile ceea ce reprezintă 3/4 parte, din care 408 zile ca beneficiu conform Legii nr. 169/2017 (legea recursului compensatoriu – n.m.)
Cristi Dănileț. Magistratul a explicat că recidivistul a intrat mai repede în comisia de liberare cu 408 zile ca urmare a recursului compensatoriu.
”Dacă nu era legea recursului compensatoriu, acel condamnat ar fi intrat în comisie peste 408 zile. Practic, încă 408 zile ar fi trebuit să respecte regulile din Penitenciar, să se supună regimului, să fie sancționat sau recompensat. Peste 408 zile nu se știe dacă judecătorul i-ar fi dat drumul, așa cum a procedat acum. Dar, recunosc, mult prea ușor se acordă liberările condiționate de către unii judecători la fapte de violență și recidiviști, doar în urma analizării îndeplinirii condițiilor formale ale legii”, a declarat magistratul Danileț pentru G4media.ro.
Expertul în penitenciare Sorin Dumitrașcu a explicat și el că liberarea condiționată a recidivistului a fost luată în discuție cu 408 zile mai devreme ca urmare a recursului compensatoriu.
”Deținuții care stau în condiții necorespunzătoare beneficiază de 6 zile pe lună reduse din pedeapsă. Aceasta înseamnă o cincime din întreaga pedeapsă. Toată lumea beneficiază de această cincime, care este un drept obligatoriu al deținutului, acordat în baza legii recursului compensatoriu, nu o vocație (speranța/posibilitatea – n.r.) la liberarea condiționată. Sunt două posibilități. Fie după calcularea zilelor, penitenciarul constată că, după scăderea acestei cincimi, deținutul și-a executat pedeapsa, a depășit perioada cât trebuia să stea după gratii. În acest caz, deținutul pleacă direct acasă, nu mai intra în comisia de liberare condiționată.
Fie, ca urmare a scăderii acestei cincimi din pedeapsă, deținutul intră în comisia de liberare condiționată. Aceasta este o vocație la liberare, adică judecătorul decide dacă îl eliberează sau nu condiționat pentru că s-a îndreptat, etc.
Efectul recursului compensatoriu este că deținutul intră mai repede în comisie și are vocația (speranța/posibilitatea – n.r.) la liberarea condiționată, ca urmare a scăderii acestei cincimi din pedeapsă, care este un drept obligatoriu, acordat prin legea recursului compensatoriu”, a explicat Sorin Dumitrașcu.
Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare pe 19 octombrie 2017. Toți deținuții eliberați de atunci au beneficiat de eliberarea mai devreme ca urmare a acestei legi. Potrivit ANP, 14.402 deținuți au beneficiat de legea eliberării mai repede.
Precizări ANP