O echipă de specialişti de la Institutul Usher al Universităţii Edinburgh a analizat informaţii genetice prelevate de la un eşantion format din peste o jumătate de persoane, coroborate cu date privind durata de viaţă a părinţilor acestora.
Circa douăsprezece zone din genomul uman au fost evidenţiate ca având o influenţă semnificativă asupra speranţei de viaţă, printre acestea numărându-se cinci care nu fuseseră raportate anterior.
Echipa de oameni de ştiinţă a analizat efectul combinat al variaţiilor genetice care influenţează durata de viaţă pentru a concepe un sistem de notare.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care s-au situat în primele zece procente din populaţie se pot aştepta să trăiască cu până la cinci ani mai mult în comparaţie cu cele care au obţinut un scor care le-a situat printre ultimele zece procente.
”Dacă luăm o sută de oameni la naştere, sau mai târziu, şi utilizăm sistemul nostru de notare a speranţei de viaţă pentru a-i împărţi în zece grupuri, cei din grupul superior vor trăi cu cinci ani mai mult decât cei din grupul inferior, în medie”, a explicat dr. Peter Joshi din cadrul Institutului Usher.
Citeşte şi STUDIU: Unele bacterii din nas şi gât ar putea scădea riscul de a contracta gripa