„Stenograma şedinţei de Guvern din 31 ianuarie 2017 arată că Executivul Grindeanu a adoptat pe repede înainte proiectul de lege a recursului compensatoriu pe care acum nu şi-l asumă. Legea a fost iniţiată la propunerea lui Florin Iordache în aceeaşi zi în care a fost aprobată şi celebra OUG 13. Guvernul a trimis-o în Parlamentul în care Coaliţia PSD-ALDE are majoritate”, scrie Cioloş pe pagina sa de Facebook, postând şi partea respectivă din stenogramă.
Dacian Cioloş mai afirmă că PSD a adoptat apoi Legea recursului compensatoriu cu introducerea unor măsuri care au permis eliberarea a mii de condamnaţi înainte de termen, iar Comisia juridică a Parlamentului care a adoptat Legea recursului compensatoriu a fost condusă de acelaşi Florin Iordache, iniţiatorul legii în Guvern.
„Ministrul Tudorel Toader şi propaganda PSD încearcă azi să arunce vina asupra Guvernului Cioloş, care propunea o cu totul altă formă a legii, fără legătură cu forma iniţiată şi adoptată de PSD”, afirmă fostul premier.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că Legea recursului compensatoriu a fost promovată de Guvernul tehnocrat, a fost votată şi de parlamentari USR şi PNL, iar preşedintele a promulgat-o fără să o atace la CCR.
Şi PSD l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis că a promulgat „Legea Prună” a recursului compensatoriu fără să o conteste la Curtea Constituţională şi fără să o trimită la reexaminare şi că protesta în stradă faţă de graţierea deţinuţilor non-violenţi, iar acum cere soluţii Guvernului după ce premierul deja a anunţat că va veni cu soluţii în cazul acestei legi.
Grindeanu afirmă că guvernul său a adoptat proiectul recursului compensatoriu exact în forma iniţiată de Raluca Prună
„Citesc că un domn Cioloş, candidat la europarlamentare, doreşte cu înfierbântare să arate că nu are nicio legătură cu iniţiativa privind recursul compensatoriu. Am două veşti pentru dl Cioloş. Prima e că guvernul Grindeanu a adoptat un proiect de lege, cu alte cuvinte a trimis textul în Parlament, spre a fi dezbătut. A doua e că guvernul Grindeanu a adoptat proiectul exact în forma iniţiată de Raluca Prună – să înţeleg că nu era bun? Sau că doamna Prună făcea proiecte pentru ‘penalii’ coaliţiei PSD-ALDE, ca să folosesc vocabularul d-lui Cioloş? Nu-i comentez gusturile, dar domnul Iordache a apreciat suficient proiectul doamnei Prună încât să-l propună spre aprobare în regim de urgenţă”, scrie Sorin Grindeanu, pe Facebook.
Fostul premier îl îndeamnă pe Dacian Cioloş să o sune pe Raluca Prună, pentru a-i confirma dacă forma adoptată de guvernul Grindeanu este cea propusă de aceasta şi îl sfătuieşte dacă vrea să câştige în alegeri, să renunţe la dezinformări şi fake news.
„Şi ca un sfat de final: dacă vreţi să şi câştigaţi ceva la alegeri, renunţaţi la dezinformări şi fake news şi încercaţi să mergeţi din uşă-n uşă, să staţi de vorbă cu oamenii. Aşa se fac campaniile adevărate”, mai scrie Sorin Grindeanu pe reţeaua de socializare.
„Tudorel Toader se spală pe mâini de sângele vărsat de infractorii eliberaţi în baza recursului compensatoriu, minte grosolan şi încearcă să arunce vina pe Opoziţie. În Camera Deputaţilor, for decizional, PNL a votat împotriva Legii recursului compensatoriu, aşa cum a fost adoptată de către majoritatea PSD – ALDE – UDMR, cu modificări radicale faţă de varianta de la Senat, şi a contestat-o la Curtea Constituţională”, a scris Dancă, pe Facebook.
Potrivit acestuia, Guvernul şi Ministerul Justiţiei sunt singurii responsabili pentru creşterea infracţionalităţii.
„Responsabilitatea eliberărilor din închisori a peste 11 mii de infractori periculoşi în baza recursului compensatoriu este a majorităţii PSD – ALDE cu sprijinul UDMR, iar Guvernul şi Ministerul Justiţiei sunt singurii responsabili pentru această creştere a infracţionalităţii prin măsurile luate în apărarea infractorilor împotriva cetăţenilor”, a adăugat Dancă.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri că Legea privind recursul compensatoriu a fost votată de toate partidele, inclusiv de cei de la PNL şi USR, fiind promulgată de preşedintele Klaus Iohannis fără să o critice la Curtea Constituţională.