Imelda şi soţul ei, dictatorul Ferdinand Marcos, au părăsit statul filipinez în 1986, în urma unei revolte populare şi au plecat în exil, în Statele Unite. Ferdinand Marcos a murit în Hawaii, în 1989, iar Imelda şi copiii lor au revenit după câţiva ani în Filipine.
Între timp, toate hainele, încălţămintea lor şi alte obiecte personale au fost abandonate în Palatul prezidenţial, unde au început să se deterioreze, palatul fiind situat pe malul apei.
Imediat după fuga familiei prezidenţiale, celebra colecţie de pantofi a Imeldei, conţinând exemplare ale unor designeri celebri din Europa şi SUA, a fost expusă pentru puţin timp în palatul prezidenţial, care fusese deschis publicului. Se voia prin asta să se arate Occidentului diferenţele între traiul poporului filipinez care mergea desculţ şi opulenţa conducătorilor, care se lăfăiau în lux exorbitant.
Obiecte de muzeu
Abia în urmă cu doi ani aceste bunuri au fost transferate la Muzeul Naţional, dar nici acolo nu le-a mers bine, dezvăluie în exclusivitate reporterii de la Associated Press.
Astfel au ajuns obiecte de muzeu sute de piese vestimentare ale fostului dictator filipinez, între care costume şi cămăşi, inclusiv colecţia de „barong”-uri tradiţionale, acele cămăşi transparente, cu broderie, pe care Ferdinand Marcos le-a purtat pe parcursul celor două decenii cât s-a aflat la putere.
Dar efectele lui Ferdinand Marocos nu au făcut atâta istorie cât au făcut cele ale consoartei sale, Imelda. Ea devenise „sinonimă” cu colecţia ei de mii de pantofi, ce a ajuns la Muzeul Naţional, ca mărturie „istorică”.
Personalul muzeului nu a avut habar de existenţa „relicvelor” soţilor Marcos şi a rămas uimit când a trebuit să deschidă încăperile inundate, luna trecută şi a a dat cu ochii de acestea. Curatorul muzeului, Orlando Abinion, a dus obiectele afectate în laboratorul instituţiei, pentru ca pagubele să fie limitate.
„Facem în prezent operaţiuni de conservare”, a spus Abinion, care precizează că acestea vor dura câteva luni. „Am avut ghinion, pentru că Imelda a purtat unele dintre aceste lucruri la majoritatea evenimentelor oficiale, iar toate acetea ocupă un loc important în istoria noastră”, a adăugat curatorul.
Fascinaţie
Jurnaliştii de la AP au descoperit, între altele, pantofi aparţinând Imeldei, ai unor designeri renumiţi. De pildă, o pereche de pantofi creaţi de Pierre Cardin, din piele albă, aveau tălpile mâncate de termite. Alţii erau roşi sau pătaţi de mucegai.
Imelda Marcos este acum membră a Camerei Reprezentanţilor, în noul Parlament. Ea nu a făcut deocamdată niciun comentariu depre acest subiect. Dar în trecut ea spunea că cea mai mare parte din colecţia ei de pantofi din străinătate nu este originală. Totuşi, fascinaţia pe care a manifestat-o colecţia ei de pantofi, inclusiv o pereche cu baterie, care aruncau lumini când ea dansa, a făcut ca valoarea acestora să crească. Astfel, la o licitaţie în scopuri caritabile din SUA, din 1990, o pereche pe care ea a donat-o s-a vândut cu 10.000 de dolari.
S-a aflat că aproximativ 765 de perechi de pantofi de mărci renumite, ca Gucci, Christian Dior, Ferragamo, Chanel, Prada sau Christian Jourdan au supravieţuit în întregime, fiind bine păstraţi în muzeu. Şi, în ciuda tuturor, pantofii din colecţia Imeldei continuă să fascineze şi astăzi.