Roşi de termite şi mucegai: Mii de pantofi ai fostei Prime Doamne a Filipinelor au avut soartă crudă

Termitele, mucegaiul şi inundaţiile au afectat grav peste o mie de pantofi din legendara colecţie a fostei Prime Doamne a Filipinelor, Imelda Marcos. Şi asta, în ciuda faptului că această colecţie şi celelalte bunuri abandonate în 1986 de cuplul prezidenţial au stat în Palatul din Manila şi, mai târziu, în Muzeu Naţional.
Romania TV
23 sept. 2012, 15:15
Roşi de termite şi mucegai: Mii de pantofi ai fostei Prime Doamne a Filipinelor au avut soartă crudă

Imelda şi soţul ei, dictatorul Ferdinand Marcos, au părăsit statul filipinez în 1986, în urma unei revolte populare şi au plecat în exil, în Statele Unite. Ferdinand Marcos a murit în Hawaii, în 1989, iar Imelda şi copiii lor au revenit după câţiva ani în Filipine.

Între timp, toate hainele, încălţămintea lor şi alte obiecte personale au fost abandonate în Palatul prezidenţial, unde au început să se deterioreze, palatul fiind situat pe malul apei.

 

Imediat după fuga familiei prezidenţiale, celebra colecţie de pantofi a Imeldei, conţinând exemplare ale unor designeri celebri din Europa şi SUA, a fost expusă pentru puţin timp în palatul prezidenţial, care fusese deschis publicului. Se voia prin asta să se arate Occidentului diferenţele între traiul poporului filipinez care mergea desculţ şi opulenţa conducătorilor, care se lăfăiau în lux exorbitant.

Obiecte de muzeu

Abia în urmă cu doi ani aceste bunuri au fost transferate la Muzeul Naţional, dar nici acolo nu le-a mers bine, dezvăluie în exclusivitate reporterii de la Associated Press.

Astfel au ajuns obiecte de muzeu sute de piese vestimentare ale fostului dictator filipinez, între care costume şi cămăşi, inclusiv colecţia de „barong”-uri tradiţionale, acele cămăşi transparente, cu broderie, pe care Ferdinand Marcos le-a purtat pe parcursul celor două decenii cât s-a aflat la putere.

Dar efectele lui Ferdinand Marocos nu au făcut atâta istorie cât au făcut cele ale consoartei sale, Imelda. Ea devenise „sinonimă” cu colecţia ei de mii de pantofi, ce a ajuns la Muzeul Naţional, ca mărturie „istorică”.

Personalul muzeului nu a avut habar de existenţa „relicvelor” soţilor Marcos şi a rămas uimit când a trebuit să deschidă încăperile inundate, luna trecută şi a a dat cu ochii de acestea. Curatorul muzeului, Orlando Abinion, a dus obiectele afectate în laboratorul instituţiei, pentru ca pagubele să fie limitate.

 „Facem în prezent operaţiuni de conservare”, a spus Abinion, care precizează că acestea vor dura câteva luni. „Am avut ghinion, pentru că Imelda a purtat unele dintre aceste lucruri la majoritatea evenimentelor oficiale, iar toate acetea ocupă un loc important în istoria noastră”, a adăugat curatorul.

Fascinaţie

Jurnaliştii de la AP au descoperit, între altele, pantofi aparţinând Imeldei, ai unor designeri renumiţi. De pildă, o pereche de pantofi creaţi de Pierre Cardin, din piele albă, aveau tălpile mâncate de termite. Alţii erau roşi sau pătaţi de mucegai.

Imelda Marcos este acum membră a Camerei Reprezentanţilor, în noul Parlament. Ea nu a făcut deocamdată niciun comentariu depre acest subiect. Dar în trecut ea spunea că cea mai mare parte din colecţia ei de pantofi din străinătate nu este originală. Totuşi, fascinaţia pe care a manifestat-o colecţia ei de pantofi, inclusiv o pereche cu baterie, care aruncau lumini când ea dansa, a făcut ca valoarea acestora să crească. Astfel, la o licitaţie în scopuri caritabile din SUA, din 1990, o pereche pe care ea a donat-o s-a vândut cu 10.000 de dolari.

S-a aflat că aproximativ 765 de perechi de pantofi de mărci renumite, ca Gucci, Christian Dior, Ferragamo, Chanel, Prada sau Christian Jourdan au supravieţuit în întregime, fiind bine păstraţi în muzeu. Şi, în ciuda tuturor, pantofii din colecţia Imeldei continuă să fascineze şi astăzi.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Doi români ajunși la all-inclusive în Turcia au avut parte de o experiență neașteptată. „Nu mi-am imaginat că vom primi așa ceva”. Cât au plătit pentru patru zile
Capital.ro
Devine obligatoriu în țară. Ordin semnat și parafat azi, 29 iulie: O nouă etapă pentru drepturile românilor
Playtech.ro
De ce este ziua de 29 iulie foarte importantă pentru români. Are legătură directă cu „Deșteaptă-te, române!”
DailyBusiness
Se dau bani GRATIS pentru români! Cardurile vor fi încărcate în august
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Vremea se schimbă brusc. Vești de ultimă oră de la ANM
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și când trebuie să mergem la medic
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Coliziune fatală între tren și camion Kamaz în Rusia: doi morți și până la 100 de răniți
MediaFlux
ROMÂNII primesc 1.281 de LEI de la STAT. DREPT GARANTAT pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!