„Primăria Capitalei şi primarul general Gabriela Firea condamnă ferm orice tentativă a reprezentanţilor Opoziţiei din Consiliul General de a obţine beneficii politice pe seama problemelor din sistemul de termoficare al Bucureştiului, dat fiind faptul că actuala administraţie este prima din ultimii 28 de ani care a stopat jaful din acest sistem şi a demarat acţiuni concrete de modernizare şi eficientizare a producerii şi distribuţiei de energie termică”, a transmis, vineri, Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă.
Gabriela Firea a transmis că demagogia PNL este „strigătoare la cer”.
„Consider strigătoare la cer demagogia PNL privitoare la situaţia RADET, în condiţiile în care acest partid a deţinut controlul total asupra acestei regii în ultimii 10 ani înainte de mandatul meu, timp în care au asistat pasivi, sau poate chiar activi, la degradarea sistemului de termoficare din Bucureşti şi la acumularea datoriilor istorice către ELCEN. Ştim cu toţii că sunt probleme în reţea, dar cred că oricine înţelege că nu aveam cum să fi rezolvat în doi ani ceea ce nu s-a făcut de la Revoluţie încoace. Încă din primele luni de mandat am luat decizia de a unifica producţia şi distribuţia energiei termice în Bucureşti. În multe alte oraşe din ţară centralele au fost preluate gratuit de către administraţia publică locală, iar noi nu reuşim, iată, să le preluam nici cu bani, deşi am făcut toate diligenţele necesare de 2 ani”, a declarat Gabriela Firea.
Ea a mai transmis că înţelege nemulţumirea justificată a celor care nu au căldură sau apă caldă în apartamente.
„Nu-i pot amăgi, aşa cum o fac politicienii lipsiţi de responsabilitate din Opoziţie, că există soluţii miraculoase care să rezolve peste noapte, sau peste vară, problemele din sistemul de termoficare. Pot să le promit, însă, că ne vom ţine cu maximă seriozitate de planul de reabilitare a acestui sistem pe care l-am început deja şi că, în următorii ani, vom fi din ce în ce mai puţine probleme”, a mai spus Firea, citată în comunicatul de presă.
Potrivit documentului, Primăria Capitalei investeste constant în sistemul de termoficare, o serie de proiecte fiind deja realizate.
În plus, se pregătesc noi roiecte pentru anul 2019.
„Primăria Municipiului Bucureşti, prin Compania Municipală Energetică Bucureşti SA, a demarat proceduri pentru dezvoltarea a două noi centrale termice de acest tip, în zonele identificate ca fiind deficitare (Aviaţiei, respectiv Bd. Basarabia), aşa cum este prevăzut în Strategia de alimentare cu energie termica in sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul Bucureşti”, a mai transmis Primăria Capitalei.
În prezent este finalizat studiul de soluţie în vederea construcţiei primului din cele două CET-uri.
În plus, Primăria Capitalei prezintă o serie de investiţii prioritare, cum ar fi reabilitarea imediată a reţelei de transport apă fierbinte, componentă a SACET, care produce cea mai mare parte a pierderilor de căldură înregistrate pe întregul sistem.
„Pentru identificarea segmentelor de reţea care necesită cu prioritate reabilitare/modernizare şi pentru a putea totodată asigura alocările bugetare necesare, a fost elaborat în anul 2017 un studiu de fezabilitate care a evidenţiat necesitatea de a efectua lucrări de reabilitare pentru 501,44 km conducte (250,72 km de canal de termoficare)”, a mai transmis Primăria Capitalei.
O parte din lucrări – pentru 212 km de conducte, sunt cuprinse în proiectul pregatit de municipalitate pentru a primi cofinanţare din fonduri europene. Valoarea investiţiei se ridică la 994.349.671 lei fără TVA (circa 213,6 milioane Euro).
Pentru alte tronsoane de reţea care însumează 63,24 km de conducte, tronsoane care au înregistrat în ultimul timp cel mai mare număr de avarii şi pentru care trebuie începute imediat lucrările, indicatorii tehnico-economici stabiliti prin studiul de fezabilitate au fost aprobati HCGBM nr. 216/2018.
Valoarea investiţiei se ridică la 274,894,009 Lei fără TVA, iar contractul de proiectare cu execuţie a fost atribuit Companiei Municipale Energetica Bucureşti SA.
Potrivit municipalităţii, pentru restul de 226 km de coducte, începând din acest an, vor fi demarate procedurile necesare în vederea elaborării documentaţiei pentru achiziţia lucrărilor de proiectare şi execuţie.
„Menţionăm, totodată, că la construcţia bugetului pe 2019, pe lângă sumele alocate investitiilor mentionate mai sus, vor fi alocate toate sumele solicitate de RADET pentru alte tipuri de investitii (realizate direct de catre regie)”, a mai transmis Primăria Capitalei care a oferit detalii şi despre modernizarea centralelor existente.
În anul 2019, vor fi modernizate tot de către PMB, centralele termice de cvartal Luterană şi Rosetti, proiecte ale căror valori sunt estimate la 6.090.000 lei, respectiv 1.846.270 lei.
În plus, Primăria Capitalei a detaliat şi o serie de investiţii realizate de RADET în ultimii ani, dar şi proiecţia pentru 2019.
„În prezent, la nivelul RADET, se află în procedura de achizitie lucrarile de modernizare pentru centralele Floreasca si Ferentari. Concret, procedura se afla in etapa de analiza tehnica a documentatiei depuse de ofertanti”, a mai transis Primria Capitalei.
În ultimele săptămâni, mii de bucureşteni au rămas fără căldură şi aop aldă din cauza unor defecţiuni la reţelele RADET.