Un cercetător din cadrul NASA a declarat că activitatea petelor solare este extrem de scăzută, fapt ce va duce la înregistrarea unor temperaturi record în spaţiu. Potrivit acestuia, clima de pe Pământ nu va fi, însă, afectată.
Citeşte şi PROGNOZA METEO. Recordul acestei ierni în Bucureşti, minus 16 grade Celsius
„Observăm o tendinţă de răcire”, a declarat Martin Mlynczak din cadrul Langley Research Center, NASA. „La o înălţime mare de suprafaţa Pământului, în apropierea graniţei cu spaţiul, atmosfera noastră pierde energie termică. Dacă tendinţele actuale continuă am putea determina curând un nou record al temperaturilor reduse din spaţiu”, a mai spus Mlynczak
Minimul solar poate afecta condiţiile meteorologice din spaţiu, poate deregla sistemele de comunicaţii şi navigare. Oamenii de ştiinţă de la NASA au introdus recent „Indicele Climatic Termosferic” ce măsoară cantitatea de oxid de azot eliminată în spaţiu. Rezultatele au fost furnizate de instrumentul SABER de la bordul satelitului TIMED al NASA, ce monitorizează emisiile infraroşii provenite din dioxidul de carbon şi oxidul de azot.
Prin măsurarea luminii infraroşii a acestor molecule, SABER poate determina starea termală a gazului din stratul superior al atmosferei, strat denumit de cercetători termosferă. Atunci când termosfera se răceşte, aceasta se micşorează, fapt ce face ca atmosfera Pământului să fie mai mică. Acest lucru încetineşte descompunerea naturală a gunoiului cosmic şi duce la apariţia unei aglomeraţii în jurul planetei.