Tudorel Toader, audiat în Comisia LIBE: Nu poţi să-i spui românului că ai fost judecat de un complet nelegal, dar rămâi închis

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, au fost audiați, miercuri dimineață, în Comisia LIBE a Parlamentului European.
Filip Stan
23 ian. 2019, 07:39
Tudorel Toader, audiat în Comisia LIBE: Nu poţi să-i spui românului că ai fost judecat de un complet nelegal, dar rămâi închis

UPDATE: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut, miercuri, în Comisia LIBE a Parlamentului European că președinția română a UE dorește să contribuie la sporirea încrederii cetățenilor în actul de justiție, în proiectul și în viitorul Uniunii. „Nu ne vom abate de la principiile generale directorare – respectul față de valorile comune, față de drepturile și libertățile fundamentale, față de statul de drept“, a afirmat Toader în fața eurodeputaților. Ulterior, eurodeputații din toate grupurile politice critică dur măsurile luate de puterea de la București în justiție și anunțata OUG pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 judecători de la instanța supremă în perioada 2014-2018. Europarlamentarii îi cer lui Tudorel Toader să dea asigurări că nu va lua astfel de măsuri. 

„Locul României trebuie să fie în inima UE. Credem și noi că da, dar vă asigurăm că în momentul de față UE e în inima românilor, pentru că au văzut și s-au convins de acest sapțiu comun de libertate, de siguranță, la care au aderat și privesc cu deplină încredere.

Statul de drept. Dvs. știți faptul că statul de drept se structurează în momente diferite, în etape diferite, în țări diferite. Nu suntem toți la aceeși linie, pentru că avem istorii, tradiții diferite. Comun e că statul de drept trebuie să funcționeze în baza tratatelor, că trebuie să funcționeze prin asimilarea standardelor comune europene.

Statul de drept trebuie să funcționeze în baza deciziilor Curții Constiuționale. Trebuie să se consolideze pe baza jurisprudenței instanțelor europene.

Lucrez la un Codex penal european. Sunt țări cu standard ridicat, mai ridicat de către România, care sancționează denigrarea țării de către demnitarul care o reprezintă.

OUG – Vreau să vă spun că judecata pe care noi o facem trebuie să fie o judecată bazată pe informații corecte. Nu știu câți aveți informația corectă a contextului. Eu sunt sigur că în nicio țară nu rămâne o decizie a Curții Constituționale neaplicată, că în nicio țară instanța supremă nu constituie completuri nelegale. (…) CCR a spus că din 2014 procesele acestea au fost viciate și a mai fost o decizie privind conflictul juridic pentru că procurorii au încheiat protocoale. Noi nu vrem ca prin contestația în anulare cineva să scape de pedeapsă. Dar nu poți să-i spui românului în 2019 că ai fost judecat de un complet nelegal dar rămâi în închisoare. Nu se referă numai la condamnați, ci și la cei achitați, la toate completurile din perioada în care au fost nelegal constituie.

Recomandările Comisiei de la Veneția le respectăm prin raportare la exigențele constituționale”.

Carmen Dan: Vreau să vă asigur că suntem pe deplin conștienți că numai eforturile susținute în domeniul justiției și combaterii corupției vor contribui la consolidarea statului de drept și ridicarea MCV. (…) Suntem preocupați permanent atât pentru îmbunătățirea cadrului normativ cât și a instrumentelor necesare pentru combaterea corupției.

Roberta Metsola (PPE): Corupția e antiteza a ceea ce reprezintă UE, ne îngrijorează situația din România. Am văzut cum cetățenii europeni au fluturat cu pasiune stindardele europene în frig, am văzut și Guvernul cum s-a dezlănțuit asupra celor care protestau pașnic. Mii de deținuți au fost eliberați. Pentru închisorile supraaglomerate nu ar trebuie noi facilități în locul eliberărilor? Vă asumați angajamentul că vă ve abține să mai aduceti modificări în justiție fără avizul Comisiei de la Venetia?

Josef Wiedenholzer (S&D): În domeniul statului de drept, România mai are multe teme de casă de făcut, ar fi fost cazul și în afara acestei președinții. Ne interesează ca împreună cu Comisia să obtineti progres. Cum vă comportați în legatura cu procedurile față de Ungaria și Polonia?

Helga Stevens (ECR): Acest stat ne îngrijorează cel mai tare din UE, fiind dată situația statului de drept, independența sistemului judiciar. Am studiat îndeaproape ce s-a întâmplat și vă cerem să nu luați nicio măsură care ar legaliza de fapt corupția. Am văzut cum s-a întâmplat asta până acum. Raportul recent MCV față de România a fost cel mai critic din toate timpurile. Cum răspundeti?

Sophie In’tveld (ALDE): Îmi exprim și eu îngrijorarea față de corupția din România. Sistemul european va funcționa doar dacă toate statele europene aderează la aceleași standarde. Ne îngrijorează planul de a anula cam o sută de condamnări penale. Are de gând Guvernul să țină cuvânt cu cuvânt de reocmandările Comisiei de la Veneția?

Judith Sargentini (Verzi): Se conduce prin ințiativa exemplului. Inițiativa de a da OUG pentru a anula sute de condamnări pe corupție subminează încrederea reciprocă și puneți în pericol coeziunea europeană. Cum veți aborda la consiliu procedura de articol 7 pentru Polonia și Ungaria?

 

Carmen Dan şi Tudrel Toader urmează să prezinte prioritățile Președinției române a Consiliului UE în domeniile justiție și afaceri interne.

Audierea lui Toader are loc la o zi după ce vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen (47 de ani, Finlanda) a comentat pe Twitter anunţul ministrului Justiţiei Tudorel Toader referitor la promovarea OUG privind contestaţia în anulare, spunând că este o ştire incredibilă şi că românii merită stat de drept. El a lansat marți o a doua critică la adresa puterii de la București, plasând România alături de Polonia și Ungaria printre țările care pun cele mai mari probleme Uniunii Europene

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru mai mulți turiști români. Ce au pățit după ce au plătit avans pentru un sejur all inclusive la Mamaia Nord
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Dentista din Brăila a avut parte de o moarteVIOLENTĂ! Detaliile scoase la iveală de autopsie, biata femeie a...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat înarmat arestat în apropierea Convenției Naționale Republicane
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'