„În momentul de faţă nu avem un număr clar în ceea ce priveşte populaţia de urşi. Se desfăşoară un proiect pilot la nivelul a trei judeţe, Vrancea, Harghita şi Covasna, proiect în baza căruia se va identifica care este cel mai elcovent criteriu pentru determinarea populaţiei de urşi. Acest proiect se va finaliza abia la începutul anului viitor, până atunci, toţi specialiştii, pe baza expertizei pe care o au, împreună cu ONG-urile, asociaţile pentru protecţia animalelor şi autorităţile, trebuie să găsim un răspuns imediat la situaţia existentă”, a declarat, luni, Rovana Plumb.
Rovana Plumb a convocat luni, la sediul Ministerului Mediului și Pădurilor, o întâlnire cu reprezentanții tuturor asociațiilor de vânătoare și ai ONG-urilor care militează pentru protecția animalelor, pentru a discuta și a stabili de comun acord cum trebuie porcedat de la nivel instituțional în vederea armonizării populației existente în prezent de urși din România cu numărul optim recomandat în funcție de habitatul natural de pe raza fiecărui fond de vânătoare în parte.
„Am propus ca în cadrul aceste întâlniri să se contureze: măsuri urgente, care trebuie să fie implementate pentru protejarea populaţiei şi pentru protejarea urşilor şi măsuri pe termen mediu, în ceea ce priveşte protejarea biodiversităţii. Până acum nu a existat o atenţie asupra acestui domeniu, zona este reglementată insuficient şi nu au existat controale, fapt pentru care acum ne mobilizăm să găsim soluţiile cele mai pertinente”, a mai spus ministrul Mediului.