Întrebat, după şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, cum s-ar putea schimba legea recursului compensatoriu, Tudorel Toader a spus: „Sunt toate variantele posibile. Când voi definitiva varianta, vă voi anunţa”.
De asemenea, Toader a fost întrebat cine modifică legea recursului compensatoriu, el sau premierul.
„Păstrăm ordinea şi ierarhia – premierul. Dar depinde de forma actului juridic pe care îl gândim, să avem încredere în legiuitor şi atunci va fi o lege şi cuvântul ultim, cum spuneţi dumneavoastră, îl va avea legiuitorul şi preşedintele care să promulge legea, exact cum şi-a dorit, să modifice repede. Dacă va fi ordonanţă de urgenţă, sigur ministrul propune, Guvernul aprobă, dar după ce doamna premier îşi dă acceptul”, a afirmat Tudorel Toader.
Referitor la ordonanţa pentru completurile de 5 judecători, Toader a declarat: „Vă spuneam de fiecare dată, la momentul când avem ceva de comunicat, vă comunicăm. Nu acuma provizoriu”.
Crima comisă la Mediaş de un bărbat liberat condiţionat a readus în discuţie Legea recursului compensatoriu şi a provocat noi dispute politice privind iniţiatorii legii şi cei responsabili pentru punerea în libertate a unor persoane acuzate de infracţiuni cu violenţă.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ţinut să menţioneze, într-o declaraţie de presă, că autorul crimei de la Mediaş nu face parte dintre cei care au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu.
„O precizare: autorul faptei de la Mediaş nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu”, a afirmat el.
Ulterior, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a precizat, referitor la autorul crimei de la Mediaş, că acesta a fost condamnat definitiv la 13 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav, fiind propus pentru liberare condiţionată în 3 mai 2018, iar instanţa de judecată, considerând că a îndeplinit toate criteriile legale, a dispus punerea în libertate, în 22 mai 2018. „Facem precizarea că, în eventualitatea în care Legea nr. 169/2017 nu ar fi produs efecte, persoana în cauză ar fi dobândit vocaţia de a fi analizată în comisia pentru liberare condiţionată, la o dată anterioară, respectiv în luna martie 2018”, arăta ANP.