„Este extrem de important ca Bucureştiul să devină capitală la Dunăre, cu atât mai mult cu cât acesta reprezintă un pol de dezvoltare pentru România, pe de o parte, dar şi unul dintre cele mai importante centre economice, culturale şi universitare din Europa Centrală şi de Sud-Est. Din acest motiv, Bucureştiul trebuie să joace un rol central în atingerea obiectivelor de cooperare regională ale Uniunii Europene. Trebuie să acţionăm rapid pentru a pune în adevărata sa valoare întreaga capacitate ştiinţifică, universitară, financiară, culturală a Bucureştiului pentru atingerea obiectivelor Strategiei UE pentru Regiunea Dunării”, a spus primarul general al Capitalei, la evenimentul desfăşurat în Viena.
Cu acelaşi prilej, Oprescu a precizat că municipalitatea bucureşteană îşi doreste şi este în măsură să finalizeze proiecte deja începute, dar şi să demareze unele noi, care să genereze locuri de muncă şi să ajute la dezvoltarea turismului.
La finalul conferinţei, primarul general a propus ca următoarea Conferinţă Europeană a Oraşelor şi Regiunilor Dunărene să aibă loc la Bucureşti, în octombrie 2013.
Tot luni, Sorin Oprescu s-a întâlnit cu Andreas Treichl, CEO al Erste Group, şi cu Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen Bank International, se precizează într-un comunicat, luni, de municipalitatea bucureşteană.
În cadrul celor două întâlniri, edilul a ţinut să se asigure că demersurile municipalităţii de a atrage finanţări pentru unele dintre proiectele aflate în derulare, respectiv iniţierea unora noi, în contextul ajungerii la maturitate, în 2015, a împrumuturilor contractate de administraţia anterioară, vor fi privite cu toată seriozitatea şi toată deschiderea de către două dintre cele mai puternice bănci ce acţionează pe piaţa europeană.
În acest sens, se arată în comunicat, edilul-şef al Capitalei a ţinut să transmită asigurările administraţiei pe care o conduce că, imediat ce municipalitatea îşi va fi definitivat strategia referitoare la viitoarea finanţare, aceasta va fi pusă la dispoziţia tuturor celor interesaţi, procesul de selecţie urmând să fie realizat în mod transparent şi pe baza unui dialog competitiv. Cele doua întâlniri au avut loc după ce Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat iniţiativa primarului general de a contracta o finanţare de 800 de milioane de euro.
De asemenea, în cadrul unei întrevederi dintre reprezentanţii Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale de la Bucureşti şi cei ai Uniunii Spitalelor din Viena, care a avut loc tot luni, s-a convenit încheierea unui protocol de colaborare pentru facilitarea accesului medicilor din spitalele administrate de municipalitatea bucureşteană la burse de perfecţionare acordate gratuit de autorităţile vieneze.