Profitul Romgaz va scădea cu 420 de milioane de lei, ca urmare a aplicării ordonanţei „taxa pe lăcomie”

Profitul producătorului de gaze Romgaz va scădea în acest an cu 20-25%, respectiv cu 420 de milioane de lei, ca urmare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, a declarat miercuri Adrian Volintiru, directorul general al companiei. Producţia şi nivelul investiţiilor nu vor fi diminuate, a mai anunţat directorul Romgaz.
Romania TV
30 ian. 2019, 15:11
Profitul Romgaz va scădea cu 420 de milioane de lei, ca urmare a aplicării ordonanţei

„Cifra de afaceri din acest an va scădea cu 20-25%, iar profitabilitatea în aceeaşi măsură. Ar însemna, pe profitul realizat, un impact de 420 de milioane de lei la sfârşitul anului”, a spus Adrian Volintiru, întrebat de Agerpres va fi impactul OUG 114/2018 asupra companiei.

În ceea ce priveşte producţia de gaze din acest an, oficialul Romgaz a arătat că aceasta va fi mai mare decât anul trecut, datorită zăcământului recent descoperit de la Caragele.

„La mijlocul lunii decembrie a fost dat în folosinţă colectorul de 16 kilometri de la Caragele, ceea ce a permis creşterea producţiei cu 600.000 de metri cubi/zi. Deci, producţia va creşte în continuare. Vor intra în exploatare noi sonde din perimetrul Caragele şi din alte perimetre”, a spus Volintiru, fără a putea estima cu cât va creşte producţia la nivelul întregului an.

El a dat asigurări că proiectele de investiţii ale companiei vor continua.

„Problema investiţiilor este că ele trebuie făcute. Întrebarea în acest moment este dacă folosim şi surse proprii sau mai folosim şi surse atrase, precum colaborări cu parteneri care pot deveni minoritari sau împrumuturi bancare şi altele. Nu vrem să afectăm sau să întârziem vreun proiect de investiţii, mă refer la explorare onshore, la proiectul Iernut şi proiectul Mintia”, a completat responsabilul Romgaz.

Totodată, proiectul offshore, respectiv perimetrul Trident din Marea Neagră, unde Romgaz, în parteneriat cu Lukoil, desfăşoară lucrări de explorare, rămâne în acelaşi stadiu.

„Vom mai face o evaluare şi vom decide ulterior”, a arătat oficialul companiei.

El a mai spus că, deşi de la 1 aprilie producţia proprie de gaze va fi vândută cu 68 de lei pe MWh, conform OUG 114/2018, redevenţele vor trebui plătite la nivelul cotaţiilor bursei din Austria, aşa cum arată un ordin al ANRM emis în februarie anul trecut.

„Sperăm ca, până la 1 aprilie, ANRM să intervină şi să putem plăti redevenţe calculate la preţul gazelor de 68 de lei pe MWh. Acum, cotaţiile din Austria echivalează cu 120 de lei pe MWh. Noi plătim în medie redevenţe de 7,5%”, a explicat Volintiru.

Potrivit OUG 114/2018, preţul gazelor de producţie internă va fi plafonat începând cu 1 aprilie timp de trei ani la nivelul de 68 de lei pe MWh. Preţul mediu pe bursa de gaze BRM era, la finalul anului trecut, de circa 90 de lei pe MWh.

Totodată, conform aceluiaşi act normativ, companiile din sectorul gazelor şi al electricităţii vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri către Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE), contribuţie care creşte de la 0,1%.

Marţi, ANRE a anunţat, într-un comunicat, că preţul energiei electrice şi cel al gazelor pentru consumatorii casnici în regim reglementat nu va mai creşte până în anul 2022. 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Lidl aduce la raft de luni, 29 iulie 2024, produsele care au rupt norma printre români. Se vor vinde repejor
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cum poți călători mai ieftin. Sfaturile specialiștilor și cele mai răspândite greșeli
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Eduard Ionescu – Victorie Spectaculoasă la JO Paris 2024 după Salvarea a Șase Mingi de Meci
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!