„Cifra de afaceri din acest an va scădea cu 20-25%, iar profitabilitatea în aceeaşi măsură. Ar însemna, pe profitul realizat, un impact de 420 de milioane de lei la sfârşitul anului”, a spus Adrian Volintiru, întrebat de Agerpres va fi impactul OUG 114/2018 asupra companiei.
În ceea ce priveşte producţia de gaze din acest an, oficialul Romgaz a arătat că aceasta va fi mai mare decât anul trecut, datorită zăcământului recent descoperit de la Caragele.
„La mijlocul lunii decembrie a fost dat în folosinţă colectorul de 16 kilometri de la Caragele, ceea ce a permis creşterea producţiei cu 600.000 de metri cubi/zi. Deci, producţia va creşte în continuare. Vor intra în exploatare noi sonde din perimetrul Caragele şi din alte perimetre”, a spus Volintiru, fără a putea estima cu cât va creşte producţia la nivelul întregului an.
El a dat asigurări că proiectele de investiţii ale companiei vor continua.
„Problema investiţiilor este că ele trebuie făcute. Întrebarea în acest moment este dacă folosim şi surse proprii sau mai folosim şi surse atrase, precum colaborări cu parteneri care pot deveni minoritari sau împrumuturi bancare şi altele. Nu vrem să afectăm sau să întârziem vreun proiect de investiţii, mă refer la explorare onshore, la proiectul Iernut şi proiectul Mintia”, a completat responsabilul Romgaz.
Totodată, proiectul offshore, respectiv perimetrul Trident din Marea Neagră, unde Romgaz, în parteneriat cu Lukoil, desfăşoară lucrări de explorare, rămâne în acelaşi stadiu.
„Vom mai face o evaluare şi vom decide ulterior”, a arătat oficialul companiei.
El a mai spus că, deşi de la 1 aprilie producţia proprie de gaze va fi vândută cu 68 de lei pe MWh, conform OUG 114/2018, redevenţele vor trebui plătite la nivelul cotaţiilor bursei din Austria, aşa cum arată un ordin al ANRM emis în februarie anul trecut.
„Sperăm ca, până la 1 aprilie, ANRM să intervină şi să putem plăti redevenţe calculate la preţul gazelor de 68 de lei pe MWh. Acum, cotaţiile din Austria echivalează cu 120 de lei pe MWh. Noi plătim în medie redevenţe de 7,5%”, a explicat Volintiru.
Potrivit OUG 114/2018, preţul gazelor de producţie internă va fi plafonat începând cu 1 aprilie timp de trei ani la nivelul de 68 de lei pe MWh. Preţul mediu pe bursa de gaze BRM era, la finalul anului trecut, de circa 90 de lei pe MWh.
Totodată, conform aceluiaşi act normativ, companiile din sectorul gazelor şi al electricităţii vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri către Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE), contribuţie care creşte de la 0,1%.
Marţi, ANRE a anunţat, într-un comunicat, că preţul energiei electrice şi cel al gazelor pentru consumatorii casnici în regim reglementat nu va mai creşte până în anul 2022.