În plină epidemie de gripă, în care autorităţile ne anunţă că mai mult ca niciodată trebuie să menţinem o igienă strictă, Ministerul Sănătăţii a recomandat bucureştenilor ca apa din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală.
Potrivit MS, distribuitorul de apă potabilă pentru Bucureşti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condiţiile în care marţi s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeş, în urma topirii masive de zăpadă. Ministerul menţionează că ”rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual şi clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislaţia în vigoare“.
În replică, Apa Nova precizează că concentraţia de clor rezidual nu a depăşit valoarea de 0,4 mg/l, încadrându-se în limitele prevăzute de legislaţie Bucureşti.
În plin scandal, Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, joi în şedinţa CGMB, că a dat o dispoziţie ca reprezentanţii Corpului de Control al primarului general să verifice situaţia de la Apa Nova.
„Am dat o dispoziţie ca reprezentanţii Corpului de Control al primarului general să înceapă o verificare a celor întâmplate. AMRSP va face propria evaluare. Am solicitat Apa Nova informaţii suplimentare. (…) Fac apel la toate autorităţile statului (…) să aflu mai multe informaţii despre poluator, cum s-a deversat acea cantitate de amoniu, cum s-a ajuns ca Apa Nova să fie nevoită să cureţe apa cu clor, de ce nu am fost informaţi?”, a declarat primarul Gabriela Firea, în şedinţa Consiliului General al Minicipiului Bucureşti de joi.
Directorul general adjunct al Apa Nova, Mihai Savin, a spus, tot în şedinţa CGMB, că apa de la robinet este potabilă.
„Rezultatele probelor prelevate începând cu 29 ianuarie – 29, 30 şi 31 ianuarie nu indică depăşiri ale clorului. (…) În fapt, a existat, într-adevăr o depăşire pe Argeş a indicatorului amoniu, iar măsura cea mai rapidă a fost o creştere a dozei de clor, dar nu peste limitele admise de lege (…) În secunda 2 am trecut la alimentarea Bucureştiului preponderent din râul Dâmboviţa”, a precizat Savin.
Directorul general adjunct al Apa Nova a declarat că nu cunoaşte pe ce se bazează anunţul Ministerului Sănătăţii, care a recomandat populaţiei să nu folosească apa din reţeaua publică pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală.
Mihai Savin a spus că în SUA şi în alte state doza de clor permisă este mult mai mare. „Faţă de reglementările române care spun că valoarea maximă a clorului este de 0,5 miligrame la litru, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă utilizarea unui clor până la 1 miligram pe litru, pentru că e foarte important ca tratarea apei să se facă preponderent din punct de vedere bacteriologic. Preferăm să nu avem viruşi şi bacterii în apa potabilă în locul unui anumit miros de clor atunci când este cazul. (…) În SUA spre exemplu, doza de clor permisă este de până la 4 miligrame pe litru”, a adăugat Savin.