Ecaterina Andronescu propune modificări masive la evaluarea şcolilor doctorale. Acestea ar deveni imposibil de verificat

Ecaterina Andronescu vrea să modifice drastic evaluarea școlilor doctorale, la două luni după ce Guvernul Dăncilă a stabilit procedura existentă de verificare.
Romania TV
01 feb. 2019, 07:02
Ecaterina Andronescu propune modificări masive la evaluarea şcolilor doctorale. Acestea ar deveni imposibil de verificat

Școlile doctorale devin imposibil de verificat din exterior, prin procedura pe care o propune noul ministru: evaluarea ar urma să se facă exclusiv pe baza Autoevaluării școlii doctorale, ARACIS ca agenție de evaluare externă a calității ar deveni total irelevantă, dispar experții străini și studenții din procesul extern de verificare – care de fapt nu mai există, în proiectul ministrului, decât birocratic, adică pentru a primi documentele furnizate de școlile doctorale, conform proiectului de metodologie evaluare a studiilor de doctorat citat de Edupedu.

În condițiile în care vorbește despre o nouă lege a educației de când a preluat mandatul, fostul șef al Politehnicii își începe proiectul de metodologie spunând că “studiile doctorale se organizează în conformitate cu prevederile din Legea nr. 1/2011”, adică Legea Miclea-Funeriu.

Precizăm că metodologia adoptată de Rovana Plumb pe când era ministru interimar al Educației, document astăzi în funcțiune, prevede că până pe 15 februarie 2019 Universitățile trebuie să se autoevalueze, după care trebuie să ceară evaluarea din partea unui organism extern, care va fi ARCIS sau o agenție din străinătate, pentru a-și menține acreditarea.

Proiectul de metodologie al Ecaterinei Andronescu, obținut în exclusivitate de Edupedu.ro, prevede că standardele de evaluare a calității țin de “valori, aptitudini și atitudini”. Ce spune, concret, articolul 3 al metodologiei propuse de Andronescu: “Asigurarea calității studiilor doctorale este centrată pe rezultate exprimate în cunoștințe, valori, aptitudini și atitudini care se obțin prin parcurgerea și finalizarea unui program de studii și prin calitatea rezultatelor cercetării științifice obținute de către doctoranzi și conducătorii”.

Dispare evaluarea pe domenii a studiilor de doctorat. În lipsa oricărei referiri la acest aspect, evaluarea ar urma să se facă pe baza tezelor de doctorat. Dispar studenții și experții internaționali pe care ARACIS trebuie să îi coopteze acum pentru a face evaluarea.

ARACIS devine irelevantă în procesul de evaluare, rămânând doar cu rolul de a primi Rapoartele de autoevaluare ale școlilor doctorale. Practic, evaluarea școlilor doctorale se face, în documentul realizat de Ecaterina Andronescu și obținut de Edupedu.ro, numai pe ceea ce universitățile vor declara în Raportul de autoevaluare, fără nicio verificare încrucișată a datelor.

“Școlile doctorale în funcțiune, acreditate la data intrării în vigoare a prezentei Metodologii, urmează procesul de evaluare periodică la intervale de 5 ani, conform Legii nr. 1/2011”, iar “evaluarea periodică a unei școli doctorale se face de către o Agenție de asigurare a calității – ARACIS, pe baza Raportului de autoevaluare a școlii doctorale, care cuprinde documente cu privire la calitatea și rezultatele cercetării științifice, precum și la calitatea resurselor umane, infrastructura de cercetare științifică și normelor proprii de reglementare”, prevede proiectul ministrului Educației, potrivit documentului Edupedu.ro.

Cum se face în prezent evaluarea:
Art. 6 – (2) AGENȚIA numește o comisie de experţi, care analizează raportul de evaluare internă prevăzut la alin. (1) și verifică, prin vizite la IOSUD solicitantă, îndeplinirea standardelor pe domeniile și criteriile elaborate în baza art. 10 din OUG 75/2005 şi elaborează propriul raport de evaluare. Integral aici

Proiectul face extrem de ușoară și înființarea unei noi școli doctorale. Ea ar urma să se facă prin ordin de ministru, “după parcurgerea procesului de acreditare din prezenta Metodologie”. Adică după o Autoevaluare, fără verificare externă ulterioară.

În proiect nu există procedura de retragere acreditării.

Sistemul de criterii, standarde și indicatori de performanță din metodologia Ecaterinei Andronescu, document obținut de Edupedu.ro, este atât de lax, încât introduce termeni ca “numărul de lucrări în reviste ISI: în zona roșie; în zona galbenă; În zona gri.”

Evaluarea ar urma să se facă după aceste reguli peste 5 ani, potrivit documentului. Proiectul prezentat în exclusivitate de Edupedu.ro prevede că “până la următoarea evaluare externă” școlile doctorale trebuie să facă dovada indicatorilor de performanță. Practic, este vorba despre o evaluare care să nu “retroactiveze”, în acest moment.

Evaluarea pune accent pe tezele de doctorat finalizate și prevede “toate tezele verificate pentru similitudine”, însă documentul nu spune nicăieri ce se întâmplă cu tezele plagiate, cu conducătorii lor de doctorat, cu doctorul, cu școala.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Condamnări dure pentru cinci activiști de mediu în Londra
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'