Camera de Comerţ Americană în România: Măsurile contraproductive ating un nivel alarmant la început de an

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania) a transmis, vineri, un semnal de alarmă cu privire la degradarea accelerată a calităţii politicilor publice, reglementării şi guvernanţei în România.
Alina Costache
01 feb. 2019, 14:40
Camera de Comerţ Americană în România: Măsurile contraproductive ating un nivel alarmant la început de an

„Ne confruntăm cu modificări concomitente, prin ordonanţe de urgenţă a legislaţiei în multiple sectoare strategice pentru economie, într-un ritm nejustificat de alert care nu permite parcurgerea tuturor paşilor necesari pentru a asigura predictibiltatea, transparenţa şi evaluarea impactului economic şi societal al măsurilor adoptate”, se arată în comunicat.

AmCham avertizează că o astfel de abordare a transformat Programul Naţional de Reformă într-un „document desuet” în stabilirea priorităţilor de reformă la nivel naţional, iar rezultatele proiectelor cu Banca Mondială, care vizau restructurarea mecanismelor de implementare a reformelor în cadrul funcţiei centrale a guvernului, este dat uitării.

„În timp ce mediul de afaceri solicită abrogarea Ordonanţei 114/2018, Guvernul anunţă noi proiecte legislative cu implicaţii pe scară largă în economie, adâncind nesiguranţa şi riscul ca România să fie vulnerabilă într-un context economic global, regional şi naţional caracterizat de tensiuni şi un ciclu economic ajuns la maturitate”, se arată în comunicat.

Camera de comerţ avertizează că, între măsurile anunţate, există Proiectul de OUG iniţiat de ANPC care impune amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a operatorilor economici, transferul inexplicabil de atribuţii de la ANAF la CNSP (Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză) sau presiuni asupra unor instituţii independente precum Consiliul Concurenţei prin impunerea unui calendar nerealist de finalizare a investigaţiilor sau a atacurilor sistematice la Banca Naţională a României (BNR).

„În aceeaşi notă se încadrează şi denaturarea ritmului normal de pregătire, consultare publică şi aprobare de către Parlament a Proiectului Bugetului de Stat pentru 2019. Această abordare decuplată de practica obişnuită precum şi de calendarul de prevăzut de Legea Finanţelor Publice pentru adoptarea bugetului de stat ne privează de oportunitatea de a avea o dezbatere publică de calitate cu privire la cel mai important instrument de politică publică privind alocarea resurselor pentru anul în curs precum şi de o reflecţie de calitate cu privire la modul de alocare a resurselor publice în cadrul Parlamentului”, se arată în comunicat.

AmCham consideră că există o serie de „ordonanţe de urgenţă din care lipseşte urgenţa”, care deviează de la normele legale, este uneori agresivă, induce o lipsă de predictibilitate la nivelul economiei în ansamblul său, decredibilizează procesul de reglementare şi pune sub semnul întrebării motivele din spatele acestor măsuri adoptate în ciuda semnalelor negative repetate din partea celor vizaţi.

„Ironic, toate aceste evoluţii tocmai în perioada în care România beneficiază de cea mai sporită atenţie din partea statelor membre şi instituţiilor europene, cea în care deţinem Preşedinţia rotativă a Consiliului UE. AmCham Romania atrage atenţia asupra preţului mare pe care România îl plăteşte în termeni de imagine de ţară şi credibilitate în rândul investitorilor, construite în timp, cu eforturi susţinute şi foarte greu de redobândit odată pierdute”, se arată în comunicat.

AmCham avertizează că, între timp, românii care aleg să rămână încă în ţară au început să deconteze nota de plată pentru OUG 114/2018 şi companiile renunţă la planurile de investiţii şi extindere în favoarea altor pieţe.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul adorat de milioane de români pe care îl vinde o femeie întoarsă din Austria. Afacerea ei este unică în țară
Capital.ro
Românii trebuie să facă din nou ITP-ul. Se suspendă automat. Legea îi obligă
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. I s-a comunicat totul prin e-mail!
DailyBusiness
ATENȚIE LA CE MÂNCAȚI! Aceste alimente cresc riscul de demență
Adevarul
Boala gravă ce poate fi contactată de la o doză de bere sau suc. Avertismentul unui medic: „Orice doză poate fi letală”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Sancțiuni aspre pentru stăpânii de animale. Mulți au crezut că este o glumă
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Noua iubită a lui Michele Morrone e româncă şi a lucrat pentru frații Tate! Cum arată Bianca
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Primele imagini cu mormântul lui Nicu Covaci. Funeraliile au avut loc cu porțile închise
Capital.ro
Anunț BNR pentru cei cu bani la bancă. Ce se întâmplă cu cardurile. Valabil pentru toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
VIDEO "Avea 20 de lovituri de cuțit pe corp. Două victime erau în saci". Detalii șocante din tripla crimă care a îngrozit Capitala
substantial.ro
Kamala Harris conduce cu 3 puncte procentuale în fața lui Donald Trump într-o confruntare directă
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!