„Ministrul Justiţiei postează pe Facebook o serie de posibile salarii si drepturi de natura salariala pe care personalul din penitenciare le-ar putea avea in 2022, dacă acestea n-ar fi îngheţate prin ordonanţe de urgenţă precum recentul OUG 114/2018. Ceea ce are legătură directă cu una dintre revendicările angajaţilor nemulţumiţi”, scrie Dumitrşcu, comentând că „ministrul Toader citează din legi îngheţate”.
Liderul FSANP susţine că agenţii de penitenciare, de exemplu, corp profesional dominant în penitenciare, primesc un salariu de bază la nivelul salariul minim pe economie, iar sporurile şi majorările la care face referire ministrul se aplică pe bază de pontaj şi în funcţie de condiţiile efective de lucru.
„De exemplu, pentru angajaţii penitenciarelor care lucrează noaptea, se acordă spor de noapte, ca pentru toţi angajaţii din România. Pentru cei care fac ore suplimentare, acestea se plătesc, din martie 2018 şi doar în urma unor proteste de stradă.Restanta de peste 1 milion de ore suplimentare, din anii trecuţi, rămâne neplătită. Cei care lucrează cu deţinuţi bolnavi de HIV-SIDA primesc, pe o perioada limitată de timp, sporul corespunzător, dacă sunt în contact direct cu deţinuţii bolnavi. Sporurile pentru condiţii de risc şi efort suplimentar se aplică tuturor categoriilor profesionale nu doar personalului din penitenciare, iar beneficii precum: asistenţa medicală pentru care angajaţii din penitenciare cotizează, locuinţe de serviciu – care nu s-au mai acordat în ultimii 10 ani ori decontarea cheltuielilor de transport pentru agenţii şi ofiţerii detaşaţi ori mutaţi, în interes de serviciu, în alte localităţi decât cele de domiciliu, nu au nimic ieşit din comun”, explică Dumitraşcu.
El argumentează şi acuzaţia de ipocrizie la adresa ministrului Tudorel Toader, spunând că acest încasează la momentul actual de la stat peste 57.000 de lei sub formă de salarii, pensii şi alte beneficii, „echivalentul salariului a 22 de agenţi de penitenciare cu experienţă, care lucrează cu deţinuţi în condiţii improprii şi de risc pentru viaţă şi sănătate”.
Angajaţii din penitenciare au anunţat proteste joi şi viineri, la Ministerul Justiţiei şi la Palatul Parlamentului.