Ceea ce a generat un enorm impact asupra acestei ţări, neobişnuită cu astfel de temperaturi atipice într-o zonă unde este de obicei foarte frig.
În provinciile cele mai sudice ale Argentinei Chubut, Santa Cruz şi Tierra de Fuego (Ţara de Foc) temperatura a urcat luni la peste 30 de grade, în timp ce marţi SMN a raportat noi „recorduri istorice” în unele localităţi unde mercurul termometrelor a urcat îngrijorător.
Printre aceste localităţi se numără şi Rio Grande, unde temperatura a ajuns la 30,8 grade C depăşind recordul anterior de 28,6 grade din februarie 1962. Un record s-a înregistrat şi la Perito Moreno cu 38,2 grade, unde în ianuarie 2013 se înregistraseră 35 de grade Celsius.
În pofida acestor temperaturi înalte, în provincia Santa Cruz, unde este situat Parcul Naţional Los Glaciares, geologul argentinian Pedro Svarka a declarat pentru EFE că temperatura gheţarilor este cea obişnuită în timpul verii australe.
Şi în localitatea Ushuaia temperaturile au crescut la 30 de grade, iar guvernul provinciei a decis ca o parte dintre angajaţii publici să nu meargă marţi la serviciu.
Acest lucru a incendiat reţeaua de socializare Twitter cu comentarii pro şi contra acestei iniţiative, iar haştagul #TierraDelFuego a devenit viral.
Mulţi utilizatori au criticat decizia care împinge la „chiul”, având în vedere că în alte zone ale ţării unde temperaturile au depăşit 45 de grade oamenii s-au dus normal la muncă.
Valul de caniculă este determinat de un puternic anticiclon care a lovit sâmbătă centrul şi estul ţării şi a împins o masă de aer foarte cald spre Patagonia. Potrivit SMN, temperaturile ridicate se vor menţine până cel puţin mâine dimineaţă.