Documentul aduce în prim-plan propunerea de introducere a unei „taxe municipale de poluare” aplicabilă tuturor autoturismelor înmatriculate în Bucureşti. Reprezentanţii producătorilor şi importatorilor de automobile susţin că o astfel de taxă locală poate avea un cuantum relativ mic, dar care să diferenţieze autoturismele în funcţie de nivelul lor de poluare.
Sumele încasate din această taxă ar urma să fie incluse în Fondul pentru Aer Curat, cu scopul de a fi utilizate pentru stimularea scoaterii din parcul municipal al vehiculelor vechi, dar şi pentru dezvoltarea transportului public durabil, precum mijloace de transport în comun „verzi”.
APIA propune, de asemenea, aplicarea unei „taxe de congestie” tuturor autovehiculelor cu un grad ridicat de poluare, care nu sunt înmatriculate în Bucureşti, dar care circulă în Capitală. Această taxă ar urma să se aplice tuturor autovehiculelor a căror normă de poluare este sub Euro 5, inclusiv, iar estimările ar fi că astfel se va reduce numărul maşinilor care afectează nu numai nivelul de poluare din Bucureşti, şi va crește numărul disponibil de locuri de parcare.
Conform calculelor acestora, veniturile anuale ce pot fi colectate la acest Fond ar urma să se ridice la aproximativ 120 de milioane de euro, raportate la numărul de autoturisme care intră în Bucureşti (circa 137.000), înmulţit cu o taxă medie de 3 euro/zi şi cu un număr de 300 de zile.