Consilierii judeţeni ai PNL au convocat, joi, o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Constanţa, care a avut pe ordinea de zi un singur proiect de hotărâre, şi anume acordarea unei reduceri de 50 la sută la transportul judeţean pentru elevi şi studenţi. De la şedinţă au lipsit preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Horia Ţuţuianu, vicepreşedintele Claudiu Palaz, în total numărul consilierilor absenţi fiind şapte. În acest condiţii, şedinţa a fost condusă de celălalt vicepreşedinte, Daniel Learciu.
La începutul şedinţei, liderul consilierilor judeţeni din partea PNL, Marian Iordache, a afirmat că acest proiect este oportun.
„Legislaţia a fost modificată la sfârşitului anului trecut astfel încât elevii şi studenţii să circule pe mijloacele de transport în judeţ în condiţiile în care acest transport este subvenţionat de Consiliul Judeţean. Autoritatea judeţeană poate să subvenţioneze acest lucru, conform legii. Credem că acest proiect este oportun, este necesar, conferă nişte drepturi elevilor şi studenţilor şi credem că aceste drepturi trebuie acordate”, a spus consilierul liberal.
Secretarul judeţului Constanţa, Mariana Belu, a explicat în cadrul şedinţei că legea spune că sunt mai mulţi paşi de urmat până să poată fi pus în aplicare acest lucru şi că hotărârea, în cazul în care va fi aprobată, nu va putea fi pusă în practică.
„Chiar dacă se aprobă o hotărâre, ar putea fi doar o hotărâre de principiu, de voinţă, a Consiliul Judeţean de a acorda aceste facilităţi elevilor şi studenţilor, însă punerea lui în aplicare este absolut imposibilă atâta timp cât legea 92, aşa cum a fost ea modificată în decembrie, spune foarte clar că trebuie întâi să aprobăm forma prin care se va da în gestiune, să aprobăm mai întâi înfiinţarea serviciului public de transport judeţean. (…) Urmează contractul de delegare de gestiune, aprobarea tarifului, traseele, toate aceste faze”, a explicat Mariana Belu.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Andrei Mihai Tănase, le-a spus consilierilor judeţeni că va face plângere penală împotriva celor care vor vota împotriva acestui proiect.
„Am venit în faţa dumneavoastră să vă adresez câteva cuvinte referitoare la acest proiect. În primul rând, referitor la procedurile de aplicare cred că acestea aparţin direcţiilor de specialitate şi nu consilierilor judeţeni. În al doilea rând, în momentul de faţă discuţiile care se poartă nu ajută elevii. Ceea ce ar ajuta elevii ar fi să vă asumaţi responsabilitatea să votaţi pozitiv acest proiect, iar ulterior acesta să fie aplicat. Toţi consilierii judeţeni care vor vota împotriva acestui proiect şi implicit împotriva drepturilor elevului mâine de dimineaţă vom intenta o plângere penală împotriva lor”, a spus preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
Consilierii judeţeni PNL au solicitat o pauză de consultări, iar la revenire au adus amendamente proiectului. Ei au fost de acord ca acest proiect să fie pus în aplicare până cel mai târziu la începutul anului şcolar 2019/2020, iar până atunci preşedintele Consiliului Judeţean să iniţieze procedurile legale pentru înfiinţarea şi funcţionarea unui serviciu public de transport judeţean.
Consilierii au trecut apoi la votul acestui proiect, cei 14 consilieri PNL şi un consilier PMP au votat „pentru”, iar ceilalţi 15 consilieri s-au abţinut, astfel că proiectul nu a trecut.
În vara anului trecut, Asociaţia Elevilor din Constanţa a dat în judecată Consiliul Judeţean pentru ca instanţa să determine această instituţie să subvenţioneze transportul judeţean pentru elevi şi studenţi cu 50 la sută. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanţa. De asemenea, la începutul acestui an, elevii au protestat în faţa Consiliului Judeţean pentru a determina conducerea acestuia să acorde reducerea.