Membrii delegaţiei au discutat la Bucureşti şi despre statul de drept şi democraţie.
“Miercuri dimineaţă am fi avut o întrevedere cu ministrul de Interne, care nu a considerat necesară participarea şi a predate conducerea şedinţei unui secretar de Stat. Una dintre tematicile abordate a fost şi evenimentele din 10 august şi faptul că încă nu este elucidat contextul, apoi am avut o întrevedere cu ministrul de Externe Meleşcanu, şi un prânz cu reprezentanţi ai mediului de afaceri german”, a fost prezentarea în deschiderea conferinţei a deputatului Gunther Krichbaum (CDU), şeful delegaţiei.
Acesta a punctat: “Una dintre firmele germane a deplâns faptul că modificările legislative, de exemplu, prin intemediul Ordonanţelor de urgenţă, pune mediul de afaceri în faţa unor provocări de a nu se putea pregăti la timp. Pentru a vă da un exemplu, politicul decide transferarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi asta la sfârşitul anului trecut, iar firmele germane nu au posibilitatea să cuprindă costurile suplimentare care survin acestei modificări în costul de produs. Livrările trebuie totodată executate, drept pentru care există companii care sunt neliniştite şi care, în baza acestor evoluţii ale costurilor, iau în calcul şi eventuala plecare din România”, a explicat Krichbaum.
El a subliniat: “Pentru o companie situată în vestul României, trecerea frontierei către Serbia nu este o cale atât de lungă”.
Joi dimineaţă, delegaţia s-a întâlnit cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, unde printre temele de discuţie s-a aflat şi Intenţia acestuia de a bloca numirea Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european.
În legătură cu exercitarea preşedinţiei Consiliului European de către România, deputatul Gunther Krichbaum a precizat că nu se află în România pentru a face o evaluare.
“Ne aflăm cu toţii în UE, ca parteneri europeni, şi este vorba despre valorile şi de standardele europene să fie împărtăşite şi respectate. În acest context, şi poate trebuie să-i reiterăm unuia sau altuia dintre membrii Guvernului, că nu este vorba nicidecum de o imixtiune în treburile interne, ci despre faptul că cetăţenii români sunt şi europeni şi au drepturi”, a precizat el.
Legat de coeziune, tema acestei preşedinţii a României la Consiliul Europei, deputatul Detlef Seif a spus că “impresia este că această ţară are un mare potenţial de dezvoltare şi ar putea să se dezvolte şi mai mult din punct de vedere economic”.
“Statul de drept este o tematică foarte importantă a acestei preşedinţii, dar şi infrastructura şi nu pot să înţeleg cum nu s-au făcut progrese în acest domeniu, pentru că infrastructura este esenţială pentru companii”, a subliniat el.
Un aspect esenţial este şi poziţia societăţii în România, a fost părerea deputatului Gerhard Zickenheiner.
“Este trist să vezi că naţiunea română, care se identifică cel mai mult cu valorile europene, a trebuit, aşa cum s-a arătat şi în august anul trecut, să vadă cât de importante sunt democraţia şi libertatea. Ne întristează această situaţie şi este foarte important să adresăm felicitări populaţiei pentru poziţia pe care a arătat-o”, a spus acesta.
România a înregistrat în Europa cea mai mare creştere economică, a spus membrul delegaţiei. “Este o realizare deosebită, şi de aceea duce cu atât mai mult la disperare atunci când reprezentanţii mediului de afaceri declară că acest lucru nu se întâmplă datorită politicii, ci în pofida politicii”.
Îngrijorările Uniunii Europene sunt legate de “evoluţii care au ca scop relativizarea standardelor statului de drept”. Krichbaum a dat un exemplu: ”Dacă toate sentinţele date în ultimii patru ani ar fi declarate ca neconforme în urma unei contestaţii în anulare şi toate ar fi rejudecate, s-ar face un ambuteiaj de cauze care ar duce şi al situaţia prescrierii.
Politicienii germani au mai spus: “Este clar care este cercul, care sunt persoanele care ar avea de profitat în urma unei asemenea reglementări şi i-am dat de înţeles acest lucru şi ministrului Justiţiei că urmărim, că vedem şi că evaluăm acest lucru. Nu orice greşeală formală, chiar şi în Germania, duce la suspendarea unei sentinţe. Întrebarea esenţială este dacă şi sub aspect material acest lucru se întâmplă”.
„Nu Germania este cea care evaluează acest lucru, ci instituţiile europene şi Comisia de la Veneţia”, a fost răspunsul delegaţiei pentru Tudorel Toader.
În principiu, este vorba de menţinerea independenţei justiţiei şi asta înseamnă de fapt statul de drept, a fost concluzia membrilor delegaţiei din Bundestag, care au precizat că vor urmări aceste cazuri şi în eventualitatea unei Ordonanţe de urgenţă, acest lucru ar avea urmări şi nu va putea rămâne aşa.