Scăderi salariale COLOSALE în Sănătate. Cum arată fluturaşul unei asistente în luna ianuarie

Sindicatele din Sănătate spun că din cauza Ordonanţei de urgență 114 au scăzut sau vor scădea jumătate din salarii. Sindicaliștii folosesc drept dovadă chiar fluturașii din luna ianuarie.
Alina Costache
08 feb. 2019, 11:53
Scăderi salariale COLOSALE în Sănătate. Cum arată fluturaşul unei asistente în luna ianuarie

De exemplu, o asistentă din Tulcea susţine că a încasat în luna ianuarie un salariu mai mic cu 765 de lei decât în septembire 2018.

Atunci, asistenta medicală beneficia de un spor de tură de 15 procente, un spor de condiţii de muncă de 68% şi spor pentru zile nelucrătoare de 100%.

În luna ianuarie 2019 a rămas sporul de tură de 15%, însă a scăzut sporul de muncă la 55%, iar cel pentru zile nelucrătoare este de până la 25%.

Asistenta medicală din Tulcea a încasat în luna ianuarie un salariu de 5.355 de lei, iar în luna septembrie 2018 avea un salariu în valoare de 6.120 de lei.

Sindicatele mai spun că prin limitarea normei de hrană la 30% se ajunge la scăderi consistente de salarii pentru jumătate dintre angajaţii din sănătate.

Sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean Tulcea au protestat timp de două zile în curtea unităţii din cauza reducerii sporurilor pe fondul aplicării Legii salarizării.

A doua zi de protest spontan la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea

Sindicatele din sănătate solicită introducerea indemnizaţiei de hrană în salariul de bază

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” solicită introducerea indemnizaţiei de hrană în salariul de bază şi reaminteşte Guvernului că dreptul la sporul de 100% raportat la salariul de bază actual, pentru lucrul în zilele libere legale, şi dreptul la sporurile pentru condiţii de muncă acordate cel puţin la nivelul lor minim procentual sunt drepturi legale, garantate salariaţilor, solicitându-i să asigure respectarea lor.

„În buna tradiţie a sprijinului tehnic acordat pentru deciziile în favoarea salariaţilor, Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ oferă Guvernului şi soluţia necesară pentru a asigura respectarea acestor drepturi: introducerea indemnizaţiei de hrană în salariul de bază”, se spune într-un comunicat al sindicatului.

Federaţia menţionează că Legea 153/2017 (Legea Olguţa Vasilescu) a forţat, în mod ilogic, introducerea indemnizaţiei de hrană în categoria cheltuielilor salariale de tipul sporurilor (începând cu 2019), adică la categoria de cheltuieli de natură salarială ce nu pot depăşi 30% din suma salariilor de bază. Totodată, aceeaşi lege a încercat să anuleze garanţia pe care Codul Muncii (art. 142, alin. 2 din Legea 53/2003) o acordă salariaţilor în privinţa dreptului la sporul de 100% raportat la salariul de bază actual pentru munca desfăşurată în zilele de sărbătoare legală.

Conform sursei citate, efectele negative asupra drepturilor salariaţilor au fost accentuate de măsurile adoptate prin OUG 114/2018, blocarea sporului pentru zilele libere legale la nivelul lunii ianuarie 2018 fiind doar una dintre ele (în contradicţie şi ea cu dreptul garantat prin prevederile art. 142, alin. 2 din Legea 53/2003).

„Efectul cumulat al acestor măsuri iraţionale îl constituie faptul că la ora actuală spitalele publice, în încercarea de a se încadra în condiţionările bugetare contradictorii cu drepturile salariaţilor, ajung în situaţia de reducere a unor drepturi salariale, cel mai afectat fiind sporul pentru lucrul în zilele libere legale. Aşa se explică protestele îndreptăţite ale salariaţilor, activate în mod spontan, după Tulcea urmând acum colegii de la Spitalul Judeţean Neamţ şi în curând angajaţii din toată ţara”, se arată în comunicat.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” precizează că, alături de seria de măsuri care afectează negativ angajaţii din sănătate, OUG 114/2018 a introdus acelaşi regim de fiscalizare pentru indemnizaţia de hrană precum cel aplicat salariului de bază. Prevederile în domeniu din Legea salarizării şi din OUG 114/2018 au determinat transformarea indemnizaţiei de hrană dintr-un drept de natură socială într-unul de natură salarială.

În acest context, organizaţia cere Guvernului scoaterea acestui drept salarial din categoria sporurilor şi a indemnizaţiilor şi introducerea lui în salariul de bază, solicitarea noastră având în vedere faptul că indemnizaţia de hrană este acordată tuturor salariaţilor în mod egal, fără nicio diferenţiere în funcţie de condiţiile de muncă sau în funcţie de modul de organizare a muncii. Impozitul pe venit şi contribuţiile sociale aferente indemnizaţiei de hrană sunt identice cu cele aplicate asupra salariului de bază brut.

„În concluzie, constatând că OUG 114/2018 a anulat caracterul de drept social al indemnizaţiei de hrană, transformând-o într-un drept salarial, şi luând act de efectele (suportate de unităţile sanitare şi angajaţii din sectorul public de sănătate) pe care le are asimilarea acesteia cu sporurile, Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară’ solicită Guvernului scoaterea indemnizaţiei de hrană din limita de 30% aferentă sporurilor şi introducerea ei în salariul de bază pentru toţi salariaţii. Aceasta este singura măsură care ar putea corecta o parte dintre erorile ce marchează Legea salarizării”, se precizează în comunicat.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
De ce se spune ”alo” atunci când răspunzi la telefon. Ce înseamnă acest cuvânt, de fapt și cine l-a inventat
Capital.ro
Devine ilegal pe TikTok. Decizia Guvernului României. Se șterge neapărat în 5 ore
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Germania după ce a vizitat România pentru prima dată: ”Nu mă așteptam la...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Cum a ajuns o româncă din Germania să fie angajată la BMW. Povestea ei a devenit virală pe Internet: „M-au sunat a doua zi”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Țigările se schimbă complet. Mai rău decât dacă le-ar interzice...
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025
Cancan.ro
Dan Capatos îl atacă puternic pe manelistul Liviu Guță! L-a și dat de gol în legătură cu o agresiune comisă: Făceai pușcărie, ca un prost ce ești
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. S-a găsit acum dovada. Anunț final din SUA
StirileBZI
Apar noile cărți de identitate cu cip, în 2025! Când vor intra românii în posesia noilor buletine
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
A născut în Parcul Tei, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Marcel Ciolacu amenință cu excluderea lui Victor Ponta din PSD dacă va candida la prezidențiale
MediaFlux
SE RUPE COALIȚIA? RĂSTURNARE TOTALĂ în POLITICĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux