Viaţa pacienţilor imobilizaţi, pusă în pericol de escare. Vezi cum pot fi prevenite sau tratate

Escarele (distrugerea pielii în anumite părţi ale corpului cauzată de imobilizare) există şi reprezintă o problemă extrem de serioasă deoarece, fără un tratament corespunzător, pot pune în pericol viaţa pacienţilor imobilizaţi. Escarele sunt cauza decesului a 8% din pacienţii cu paralizie totală a membrelor inferioare. De aceea, în conferinţa dedicată Managementului Escarelor, organizată la iniţiativa Tarus Media Health Events, reprezentanţi ai pacienţilor, medicilor şi ai farmaciştilor au vrut să tragă un semnal asupra importanţei prevenţiei şi detecţiei precoce a escarelor.
Romania TV
25 sept. 2012, 14:48
Viaţa pacienţilor imobilizaţi, pusă în pericol de escare. Vezi cum pot fi prevenite sau tratate

Ce sunt escarele şi când apar

Escara este o rană la nivelul pielii care apare în urma menţinerii corpului într-o poziţie fixă, o perioadă îndelungată. ai exact, escara se dezvoltă ca urmare a presiunii exercitate asupra pielii prin care se diminuează alimentarea cu sânge a zonei afectate, conducând la moartea ţesutului.

Predispuse la escare sunt persoanele imobilizate la pat, fie şi numai după câteva ore (de exemplu în urma unei operaţii sau a unui traumatism) sau persoanele aflate în comă, paralizie, stări vegetative. Sunt şi cazuri rare în care escarele apar sub gips.

Escarele afectează mai ales călcâiele şi gleznele, fesele, spatele, coatele, soldurile, umerii, spatele, urechile şi partea din spate a capului, precum si alte zone osoase care vin în contact cu suprafata patului.

 

Prevenirea şi tratarea escarelor

În Marea Britanie, în 2010 peste 27.000 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza tratărilor incomplete sau necorespunzătoare al escarelor. Identificarea timpurie a escarelor generează o scădere a costurilor de internare şi tratament. De aceea în cadrul primei conferinţe dedicate Managementului Escarelor, organizate în Bucureşti la iniţiativa Tarus Media Health Events, reprezentanţi ai pacienţilor, medicilor şi ai farmaciştilor au vrut să aducă în atenţia publicului mai multe informaţii privind tratarea escarelor, dar şi să tragă un semnal de alarmă asupra importanţei prevenţiei şi detecţiei precoce a escarelor.

„Dacă ţinem cont de paşii recomandaţi şi încercăm pe cât posibil să prevenim apariţia escarelor prin intervenţii adecvate vom reduce costurile si resursele, de care am avea nevoie pentru îngrijirea efectivă a plăgii”, a explicat As. medical lic. Roxana Horeica, Director de Nursing, HOSPICE Casa Speranţei Braşov.

 

Cum prevenim apariţia escarelor?

Persoanele imobilizate la pat trebuie repoziţionate cel putin o dată la două ore. Este recomandată utilizarea pernelor din silicon sau a pernelor din spuma poliuretanică, a saltelelor speciale antiescară.

De asemenea, este necesară inspectarea şi îngrijirea pielii pacienţilor imobilizaţi. Curăţarea pielii se face periodic, cu apă şi săpun, fără a se freca pielea excesiv, iar uscarea se face prin tamponare.

În cazul persoanelor care suferă de Alzheimer, aparitia escarelor este frecventă şi nedescoperită şi netratată la timp poate afecta decisiv durata de viaţă a pacientului.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
David Popovici s-a calificat în finala probei de 200 metri liber la Jocurile Olimpice cu cel mai bun timp
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!