Sex, droguri şi intrigi săteşti, în cel mai recent roman al scriitoarei J.K. Rowling

Primul roman pentru cititori maturi scris de romanciera britanică J.K. Rowling, a cărui acţiune are loc într-un sat britanic imaginar măcinat de lupte politice, este complet diferit de universul plin de magie din seria "Harry Potter" şi va fi lansat joi în Marea Britanie.
Romania TV
25 sept. 2012, 13:31
Sex, droguri şi intrigi săteşti, în cel mai recent roman al scriitoarei J.K. Rowling

Succesul comercial al noului roman pare să fie garantat, ţinând cont de numărul mare de precomenzi lansate de cititorii britanici.

Romanciera J.K. Rowling, care a vândut 450 de milioane de copii ale romanelor din seria „Harry Potter”, dintre care ultimul a fost lansat în 2007, contează pe fidelitatea fanilor ei.

Noul ei roman, intitulat „The Casual Vacancy”, a ajuns deja la un milion de volume rezervate în sistemul de precomandă. Librarii britanici se aşteaptă ca această carte de ficţiune să devină volumul cel mai bine vândut în 2012.

„Este una dintre cele mai mari lansări ale secolului al XXI-lea”, afirmă Philip Stone, jurnalist la revista Bookseller. „Cred că 99% dintre noi (din industria cărţii, n.r.) prevăd că acest roman va debuta direct pe locul I în topul vânzărilor”, a adăugat el.

Scriitoarea J.K. Rowling, miliardară la vârsta de 47 de ani, îşi permite luxul de a nu-şi face griji pentru consecinţele financiare generate de eventuale recenzii negative ale romanului ei.

„Sunt cea mai liberă scriitoare din lume. Pot să fac ceea ce vreau”, spunea J.K. Rowling într-un interviu recent acordat publicaţiei The Guardian. „Dacă cineva spune: «E teribil de prost, întoarce-te la vrăjitorii tăi», evident, nu mă voi bucura. Dar voi putea să trăiesc în continuare”.

Deşi editura Litttle, Brown a lăsat să „scape” în spaţiul public câteva detalii despre noul roman, foarte puţini jurnalişti au avut acces la această carte înainte de lansare, plasată în regim de înaltă securitate, la fel ca romanele care au declanşat „Pottermania”.

Punctul de plecare din acest roman, a cărui acţiune se desfăşoară în Pagford, un şarmant sat imaginar din sud-vestul Angliei, este moartea unui membru al consiliului municipal. Locuitorii îşi încep imediat urzelile pentru a găsi un înlocuitor care să le sprijine interesele: să scape satul Pagford de administrarea unui cartier sordid cu locuinţe pentru săraci.

„Societatea noastră este extraordinar de snoabă, este o adevărată mină de aur (pentru scriitori). Clasa mijlocie este atât de amuzantă”, afirmă J.K. Rowling, care abordează în noul ei roman teme foarte îndepărtate de universul tinerilor vrăjitori, precum dependenţa de heroină, prostituţia, familiile monoparentale şi dorinţa sexuală adolescentină.

„Există anumite lucruri pe care nu le faci în literatura fantastică”, a declarat romanciera britanică pentru publicaţia New Yorker. „Nu se face dragoste lângă unicorni. Este o regulă intangibilă. Ar fi de prost gust”.

Mamă a trei copii, Joanne Rowling deţine câteva reşedinţe impresionante la Edinburgh şi Londra. Cu o avere estimată la 560 de milioane de lire sterline (703 milioane de euro), potrivit Sunday Times, romanciera se află în fruntea unui veritabil imperiu comercial, după ce franciza literară „Harry Potter” a generat opt filme cu mare succes de casă, parcuri tematice, jucării şi jocuri video.

La începutul anilor 1990, atunci când scria primul roman din seria „Harry Potter”, J.K Rowling suferea însă de depresie, trăia din ajutorul social şi îşi creştea singură fiica, după eşecul primului ei mariaj cu un jurnalist portughez.

Aceasta a fost experienţa de viaţă de care romanciera a avut nevoie pentru a scrie „The Casual Vacany”, un roman inspirat şi de copilăria pe care scriitoarea a petrecut-o în câteva sate englezeşti care seamănă cu Pagford.

„Am rememorat cum era adolescenţa şi nu era o perioadă deosebit de fericită din viaţa mea”, afirmă romanciera, a cărei mamă s-a îmbolnăvit grav pe când ea avea vârsta de 15 ani, în aceeaşi perioadă în care viitoarea scriitoare nu se înţelegea deloc bine cu tatăl ei.

În prezent, J.K. Rowling lucrează la alte două romane pentru tinerii cititori.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
David Popovici s-a calificat în finala probei de 200 metri liber la Jocurile Olimpice cu cel mai bun timp
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!