Toţi bugetarii care au ieşit la pensie şi s-au angajat din nou la stat vor primi o pensie la nivelul salariului minim pe economie.
”Există o decizie a Curţii Constituţionale legate de alte încercări anterioare de a reglementa acest aspect, care spune că nu poţi interzice dreptul la muncă. Nici nu intenţionez. Propunerea mea nu este să eliminăm pensiile obţinute în paralel cu salariul, ci să le plafonăm la nivelul salariului minim pe economie pentru perioada cât tânărul pensionar este angajat la stat” a spus Florin Roman.
Acesta a adăugat că potrivit unui studiu de impact pe care l-a realizat, legea va avea efecte asupra deţinătorilor de pensii speciale care lucrează şi în instituţii ale statului.
Discuţia este importantă în contextul unui fenomen îngrijorător în România: un mare număr de foşti angajaţi ai MAI, mai ales unii care au avut funcţii de conducere, au fost reangajaţi la stat imediat după ce au ieşit la pensie. La nivel local, aceştia sunt angajaţi la primării, la Instituţia prefectului, în instituţiile deconcentrate sau la consiliul judeţean.
Florin Roman a oferit mai multe exemple de la Alba, unul fiind cel al fostului şef al IPJ, Laurenţiu Crişan, angajat, imediat după pensionare, la Instituţia Prefectului pe post de consilier.
Este de fapt o situaţie înregistrată la nivel naţional. Oameni care ies la pensie din posturi importante, cu relaţii importante datorate funcţiilor pe care le-au deţinut, sunt reprimiţi în sistemul de stat pe salarii foarte mari care se adaugă unor pensii, de asemenea, foarte mari.
Florin Roman spune că potrivit studiului de impact pe care l-a făcut înainte de a redacta proiectul de lege, aproximativ 100.000 de oameni sunt atât pensionari, cât şi angajaţi.
”Majoritatea lor sunt foşti angajaţi din Poliţie, din servicii secrete, din Armată şi din sistemul de Justiţie care a doua zi s-au întors la stat, ca angajaţi. Este o situaţie pe care nu o mai putem tolera. Este pentru prima dată când propunem limitarea pensiei şi nu interdicţia de cumulare care este neconstituţională”, a mai spus Roman pentru G4Media.ro.
Un proiect de lege depus de liberali cu câteva luni în urmă, care făcea referire la interdicţia de a cumula cele două calităţi, nu a primit avizul Consiliului Legislativ. Florin Roman a mai declarat că luni va prezenta propunerea colegilor de grup, după care, miercuri, va fi depusă spre aprobare.
Context. La sfârşitul anului 2008, Guvernul Boc a emis o ordonanţă de urgenţă pentru interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat. Ordonanţa a fost declarată însă neconstituţională de către judecătorii Curţii Constituţionale. Curtea a admis atunci o contestaţie depusă de Avocatul Poporului şi a motivat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului este neconstituţională deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie.