Vila Dr. Nicolae Gheorghiu din Bucureşti, scoasă la vânzare pornind de la 5,9 milioane de euro VIDEO

Vila Dr. Nicolae Gheorghiu din centrul Bucureştiului este scoasă la vânzare prin casa de licitaţii Artmark pornind de la 5,9 milioane de euro.
Filip Stan
10 feb. 2019, 11:14
Vila Dr. Nicolae Gheorghiu din Bucureşti, scoasă la vânzare pornind de la 5,9 milioane de euro VIDEO

Poziţionată în apropierea Piaţei Victoriei, clădirea a fost construită în anul 1910 după planurile arhitectului Toma Dobrescu.

Valoarea imobilului este estimată de Artmark la 6.000.000 – 6.500.000 de euro.

Toma Dobrescu, fiul lui Dobre Nicolau, care era starostele meşterilor zidari şi dulgheri din Bucureşti, a fost unul dintre primii arhitecţi români formaţi la Şcoala de Arte Frumoase din Paris, pentru a deveni ulterior unul din cei mai prolifici „constructori” de la începutul veacului trecut.

A proiectat reşedinţe private (în Bucureşti, Sinaia, Craiova), clădiri publice (printre care Palatul Minerva şi Liceul Carol I din Craiova) şi biserici (printre care Palatul Episcopal din Galaţi, Biserica „Sf. Ştefan” din Bucureşti şi catedrala Ortodoxă din Galaţi).

Clădirea impresionează prin estetica detaliilor arhitectonice şi prin poziţionarea sa, perfect simetric, faţă de clădirea „geamănă”, terminată un an mai târziu, în 1911.

Printre cei care au locuit aici de-a lungul timpului, se remarcă, aşa cum aminteşte şi plăcuţa comemorativă de pe faţadă, prof. dr. Nicolae Gheorghiu, considerat creatorul obstetricii moderne în România şi ctitorul primei Şcoli Româneşti de Obstetrica şi Ginecologie.

Clădirea este amplasată pe un teren de 694 mp, are o amprentă la sol de 344 mp, este formată din demisol, parter, etaj, mansardă, totalizând o suprafaţă construită de 1.397 mp, dintre care 1.050 mp suprafaţă utilă.

Din punct de vedere stilistic se încadrează în repertoriul eclectic de factură academică al şcolii franceze, cu elemente de baroc, neo-clasic şi Art Nouveau.

Faţada principală este dominată de traveea centrală, în decros, care marchează intrarea, în timp ce faţada dinspre bulevard continuă ritmul şi decoraţia eclectică a faţadei principale, compoziţia acesteia fiind întregită de orizontala balconului şi verticala bovindoului, susţinute de console puternice de factură barocă.

Cornişa este pronunţată, ornată cu denticuli console, iar acoperişul mansardat este de formă rotunjită cu lucarne semirotunde ornate.
Ferestrele au ancadramente mai degrabă sobre, neoclasice, dar şi o serie de decoraţii, panouri cu ghirlande florale, de factură neoclasică, aflate deasupra ferestrelor şi sub glafurile acestora.

Interiorul este bogat, exuberant, decoraţiile interioare aducând multe elemente din repertoriul Art Nouveau, în mare vogă în acea epocă la Paris.

Au fost conservate şi evidenţiate scările din marmură, pardoselile, placarea pereţilor şi a tavanelor originale. Scara principală din lemn a fost restaurată cu grijă, la fel tâmplăria şi feroneria cu elemente Art Nouveau cu valoare artistică, decoraţiile şemineului şi ale stâlpilor din salonul principal cu foiţe de aur de 24K, uşa şi decoraţiile balconului din fier forjat.

Elementele de interior adăugate în timpul renovării sunt de natură să completeze decorul autentic, remarcându-se candelabrele masive din cristal şi vitraliile executate la comandă.

Restaurarea acestui imobil a fost făcută cu scopul principal de a păstra şi a scoate în evidenţă autenticul epocii şi elementele arhitectonice valoroase. 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Doi români ajunși la all-inclusive în Turcia au avut parte de o experiență neașteptată. „Nu mi-am imaginat că vom primi așa ceva”. Cât au plătit pentru patru zile
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
Playtech.ro
Laura Cosoi a născut: Prima imagine cu proaspăta mămică și bebelușul ei! Ce nume special a ales
DailyBusiness
ATENȚIE! CNPP a publicat LISTA veniturilor în funcție de care românii vor primi mai mulți bani
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cum să cureți rapid cuptorul cu microunde. Ingredientele costă mai puțin de 6 lei
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Până când pot depune pensionarii adeverințele de sporuri la Casa de Pensii! Daniel Baciu a dat termenul final
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Incident Controversat la Ceremonia de Inaugurare din Turcia: Erdogan Lovește un Copil pe Scenă
MediaFlux
ROMÂNII primesc 1.281 de LEI de la STAT. DREPT GARANTAT pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!