„Bugetul este un fake, nu este un buget realist, serios”, iar modul în care se încearcă trecea lui prin Parliament arată nu se vrea o analiză reală”, a declarat Ponta într-o conferinţă de presă, făcând un apael la Guvern să ia proiectul înapoi pentru a încerca „să-l îmbunătăţească pe ici e colo, prin părţile esenţiale”.
Ponta susţine că a identificat opt puncte „care fac acest proiect să nu fie serios”.
Preşedintele Pro România a dat ca exemplu creşterea economică prognozată, pe care analiştii au prognozat-o la cel mult 3,8% şi nu 5,5%, care este proiecţia pe care s-a construit acest buget.
Un alt punct asupra căruia Pro România atarage atenţia este anularea ramburării TVA pe 2018, întrucît banii pentru acest lcuru nu ar fi prevăzuţi în buget.
Ponta a atras atenţia şi asupra deficitului bugetar prevăzut în budget, susţinând că această sumă însemnă „creşteri pentru finanţarea acestui deficit, pe care Guvernul nu le-a prevăzut”.
Victor Ponta susşine de asemenea că, în ceea ce priveşlte cheltuielile pentru apărare asumate de ţara noastră şi care reprezintă două procenjte din PIB, dacă se doreşte păstrarea acestui angajament trebuie recuperat, pentru că în 2018 nu a fost alocat acest procent.
Pota acuză de asemenea că Guvernul a prevăzut „venituri gogonate”, precum cele din vânzarea licenţelor de 5G care ar urma să fie două miliarade de euro, în condiţiile îm care operatorii din piaţă prevăd că autorităţile vor avea venituri din această activitate de un sfert din această sumă.
Liderul Pro Romînia atrage atenţia şi asupra veniturilor de la companiile din energie deţinute de stat ale căror profituri vor scădea şi ale căror dividende au fost deja încasate de stat.
Victor Ponta susţine de asemeea că cheltuielile autorităţilor publice locale pentru salarii şi funcţionare în ianuarie şi februarie sunt cu 50 la sută mai mari decât cele din aceeaşi perioadă a anului trecut, bani care nu au fost prevăzuţi în buget.
LIderul Pro România atrage atenţia asupra activităţii ANAF, susţinând că în 2018 din TVA ANAF a colectat mai puţin decât în 2015 şi spune că „2019 nu poate fi decât un an mai rău, cu toate competenţele celor promovaţi în conducerea ANAF”.
„Primul nostrum apel este de a îndrepta aceste opt puncte şi sperăm ca această discuţie serioasă, profesionsită, să se desfăşoare zilele următoare. Am stat până în februarie fără buget,putem sta încă o săptămână”, a precizat fostul premier.
Acesta a anuţat că Pro România are amendamente privind bugetul şi spune că alocarea a o sută de milioane de euro pentru partidele politice parlamentare „e o nesimţire” şi atrage atenţia că PSD primeşte subvenţie de 35 de milioane de euro, mai mare decât Partidul Socialiştilor europeni, care primeşte 16 milioane de euro, iar PNL primeşte un buget de la stat egal cu cel al PPE.
„Amendamentul nostru este ca în 2019 această plată să fie suspendată, e un gest de solidaritate şi de bun simţ”, a adăugat Ponta, spunând că cele o sută de milioane de euro ar putea fi allocate către Republica Moldova pentru grădiniţe şi instituţii culturale, pentru tineret şi sport, în condiţiile în care nu există fonduri pentru sportivii care vor să participle la Olimpiada Paralimpică, pentru proiecte de cercetare în zona de sănătate, întrucât „în 2019 mor mai mjulţi oameni de gripă decât au murit în Evul Mediu şi nu se întămplă nimic în acest sens”, către educaţie şi alocaţiile pentru copii.