„Am aici o statistică a sumelor plătite de la bugetul statului drept onorarii din oficiu, de la 2008, de la primul protocol, până la 2018. Am sumele defalcate pe ani, dar totalul este 88.893.143 de euro. Asta este suma care mie îmi apare, primită de la minister, că a fost plătită drept onorarii din oficiu”, a afirmat Tudorel Toader, marţi, în comisia pentru abuzuri din Parlament.
Acesta a adăugat că remarcă „un trend descrescător” în ceea ce priveşte serviciile prestate de avocaţii desemnaţi din oficiu în totalul serviciilor avocaţiale.
„Am mai observat că asistenţa juridică gratuită – nu am explicaţia – are, aşa să mă exprim, un trend uşor descrescător : 0,18%, 0,15%, 0,13% ca pondere în totalul serviciilor avocaţiale care sunt prestate la organele judiciare”, a mai arătat ministrul Justiţiei, conform News.ro.
Avocaţii din Bucureşti şi din 14 judeţe au protestat, luni, pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Ei au purtat banderole albe pe braţ şi au avertizat că vor organiza astfel de acţiuni până la soluţionarea disfuncţionalităţilor din sistemul de asistenţă juridică. Făcând remarca potrivit căreia înţelege că se apropie alegerile la avocaţi şi că „unii au intrat în campanie”, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a replicat demersurilor acestora repostând un mesaj privind corespondenţa cu ei, respectiv memoriul lor şi răspunsul ministerului, spunând că reprezentanţii avocaţilor nu şi-au mai precizat sau reconsiderat apoi poziţia.
Proteste au fost anunţate de barourile din Alba, Argeş, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiş. În Bucureşti, avocaţii s-au adunat la ora 13.00, pe scările Curţii de Apel.
Protestul este etapizat astfel: prezentarea avocaţilor în cauzele respective, purtând o banderolă albă pe braţ in perioada 11-24 februarie; asigurarea asistenţei judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive in perioada 25 februarie – 10 martie; neasigurarea asistenţei judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea şi aplicarea soluţiilor la problemele de mai sus, din 11 martie.
Solicitările celor avocaţilor vizează:
– Majorarea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru prestarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală:
– Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneraţiilor cuvenite curatorilor.
– Eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.
În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris, duminică, pe Facebook: „Înţelegând faptul că se apropie alegerile la avocaţi, înţelegând şi faptul că unii au intrat în campanie, postez din nou mesajul din 23 noiembrie 2018, cu precizarea faptului că avocaţii nu şi-au precizat/reconsiderat poziţia!”