Proiectul bugetului pe 2019, adoptat pe articole. Bugetul SRI, diminuat cu 295 de milioane de lei UPDATE

Plenul reunit al Parlamentului dezbate joi proiectul bugetului de stat pentru acest an. Dezbaterile sunt programate să dureze până la ora 22.00, scrie News.ro.
Romania TV
14 feb. 2019, 07:41
Proiectul bugetului pe 2019, adoptat pe articole. Bugetul SRI, diminuat cu 295 de milioane de lei UPDATE

UPDATE Plenul Parlamentului a adoptat, joi, un amendament în baza căruia bugetul Serviciului Român de Informaţii se diminuează cu 295 de milioane de lei, de la titlul „Cheltuieli de personal”.

Amendamentul, respins iniţial la nivelul comisiilor de specialitate, a fost iniţiat de parlamentarii PSD şi a fost adoptat cu 213 de voturi pentru şi 115 împotrivă.

„Se diminuează bugetul Serviciului Român de Informaţii, Anexa 03/31, cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare şi credite de angajament, de la capitolul 61.01 Ordine publică şi siguranţă naţională, titlul 10 Cheltuieli de personal. În mod corespunzător se modifică celelalte anexe la bugetul Serviciului Român de Informaţii”, prevede amendamentul adoptat. 

UPDATE Plenul Parlamentului a adoptat, joi, articolele proiectului bugetului de stat pe 2019, iar deputaţii şi senatorii au început dezbaterile pe anexele proiectului care cuprind bugetele principalilor ordonatori de credite.

Au fost acceptate doar amendamentele admise de comisiile de buget-finanţe.

Astfel, unul dintre amendamentele adoptate modifică sumele din taxa pe valoarea adăugată care se alocă pentru bugetele locale.

„Din taxa pe valoarea adăugată se alocă 14.792,0 milioane lei sume defalcate pentru bugetele locale, din care: 938,8 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor; 1.665,0 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti; 11.409,6 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor”, prevede textul adoptat.

În anul 2019, prin derogare de la prevederile art. 32 şi 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale se repartizează începând cu luna următoare publicării în Monitorul Oficial al României, partea I, a prezentei legi, cota de 17,5% într-un cont distinct deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, prevede un alt text modificat.

În anul 2019, prin excepţie de la prevederile art. 42 din Legea nr.500/2002 privind finanţele publice, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, documentaţiile tehnico-economice aferente obiectivelor, proiectelor sau categoriilor de investiţii care se finanţează, potrivit legii, din fonduri externe şi fonduri structurale se aprobă de către Ministerul Educaţiei Naţionale, indiferent de valoarea acestora. Prevederea se aplică obiectivelor, proiectelor sau categoriilor de investiţii care se derulează de către instituţiile de învăţământ superior. Ministerul Educaţiei Naţionale poate asigura prin bugetul propriu cofinanţarea cheltuielilor aferente acestor obiective, proiecte sau categorii de investiţii ai căror beneficiari sunt instituţiile de învăţământ superior, finanţate integral din venituri proprii, prevede un text nou introdus de comisiile de buget şi adoptat de plen.

Pentru anul 2019, pentru sprijinirea aşezămintelor religioase din afara graniţelor, care desfăşoară activităţi deosebite în vederea menţinerii identităţii lingvistice, culturale şi religioase a românilor din afara graniţelor, se alocă suma de 295.200 euro/lună, faţă de 261.200 euro/lună, cât era iniţial, potrivit unui alt amendament adoptat.

Plenul a respins toate amendamentele Opoziţiei. Printre cele respinse se numără şi amendamentul PNL privind alocarea a 2.670.000.000 de lei pentru implementarea Programului „Alimentaţie diversificată în şcoli”.

Parlamentarii dezbat, în continuare, anexa 3 privind bugetele ministerelor şi instituţiilor de stat. Până la ora prânzului au fost adoptate, fără amendamente, bugetele Administraţiei Prezidenţiale, Camerei Deputaţilor, Senatului, ICCJ, Curţii Constituţionale şi Consiliului Legislativ, Curţii de Conturi, Consiliului Concurenţei, Avocatului Poporului, CNSAS şi Consiliului Naţional al Audiovizualului.

_______

Vineri dimineaţă, acestea vor fi reluate şi este preconizat să fie dat şi votul final.

Opoziţia a criticat vehement bugetul, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, în timp ce UDMR a spus că e un buget optimist şi va decide, în urma dezbaterilor, dacă îl votează. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a replicat opoziţiei, spunând că el nu are nici dorinţa, nici talentul şi nici impertinenţa să mintă.

Senatorul liberal Florin Cîţu a spus că PNL va vota împotriva proiectului bugetului întrucât nu este fundamentat pe date reale şi nu respectă Constituţia: „Ce mai contează ce scrie în buget atunci când bugetul nu respectă Constituţia şi, mult mai important, cei care fac bugetul nu şi-l asumă, nu au curajul să dea o simplă declaraţie prin care să spună că ceea ce este inclus în buget este adevărat. (…) Aveţi astăzi certitudinea că acest buget nu este fundamentat pe date reale, ministrului Finanţelor Publice îi este frică, nu are curajul să semneze o declaraţie pe propria răspundere. PNL va vota împotriva acestui buget, în această formă”.

El a adăugat că ministrul Eugen Teodorovici a minţit atunci când a promis că nu vor fi introduse mai multe taxe.

Şi deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat că USR nu va cauţiona proiectul de buget pentru că este „o fraudă”, fiind bazat pe „minciună”.

„Acest buget, stimaţi colegi, este o fraudă şi este o fraudă pentru că este bazat pe o minciună. Este bazat pe o minciună care e creşterea economică de 5,5%. Şi vreau să ţineţi minte această cifră de 5,5%, pentru că sunt sigur că vom vorbi de ea şi anul viitor. Anul trecut am vorbit de o altă cifră, de 6,1%, asta este cifra pe care dumneavoastră, la Guvern, prin Comisia de Prognoză aţi spus că o să o avem pentru anul 2018 şi aţi fundamentat un buget pe 6,1%. Ce se întâmpla de fapt anul trecut? Aceeaşi Comisie care ne promitea 6,1%, treptat, şi-a tot scăzut perspectiva de creştere la 5% şi apoi la 4,5% şi, în final, dacă ne uitam la INS, vedem 4,2%. Deci, avem o prognoză de creştere mult prea mare, mult prea irealist de mare, făcută parcă politic pentru a acomoda toate cheltuielile pe care dumneavoastră doriţi să le faceţi. În plus, ne mai spuneţi altă minciună, că cursul leu-euro va fi de 4,67 lei, când şi acum cursul BNR, dacă vă uitaţi la el, este la 4,74 şi cel mai tare lucru este că nici măcar dumneavoastră nu credeţi în indicatorii aceştia”, a susţinut Năsui.

Potrivit acestuia, prin proiectul de buget au fost majorate cheltuielile.

„Banii pentru baronii locali sunt, de asemenea, pe creşteri. Şi ştiţi ce altceva mai creşte? Creşte Jandarmeria, creşte cu 6.300 de oameni, bugetul ei pentru muniţii şi armament de tip de război creşte cu 520% şi atunci ne întrebăm: de ce aţi crescut acest buget aşa de mult? Ajunge la peste două miliarde de lei. De ce se întâmplă lucrurile acestea? Şi aici este o întrebare legitimă: vă pregătiţi de război? Ştiţi dumneavoastră că se va întâmpla ceva ce noi nu ştim?”, a spus deputatul USR.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila-Zoltan, a spus că Uniunea consideră că proiectul bugetului de stat pe 2019 este unul optimist şi, în funcţie de evoluţia dezbaterilor din plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, va decide cum va vota.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a afirmat că bugetul de stat pe acest an se bazează pe prognoze nerealiste privind creşterea economică, inflaţia şi deficitul.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte veniturile, sunt câteva surse „evident” nerealiste.

În opinia sa, „modul în care au fost făcute bugetele pentru autorităţile locale îi transformă pe aceştia în nişte sclavi ai ministerului”.

„Ceea ce spun se şi întâmplă şi nu am nici talentul, nici dorinţa şi nici impertinenţa să mint vreodată atunci când vorbesc de cifre, măsuri în care cred cu tărie şi mai ales efectele pe care le vor produce pentru această ţară, pentru fiecare român în parte. (…) Pentru domnul Cîţu… i-aş spune doar atât, că prefer politicienii criticaţi pentru ceea ce fac cu bună credinţă celor lăudaţi pentru ceea ce fac cu rea intenţie. (…) Doamnei Turcan, ca să vedeţi că anticipam inepţiile pe care le spuneţi şi cu ocazia bugetului de stat, pentru unii este mult mai uşor să comentezi zece idei bune şi foarte bune, decât să emiţi una singură. Şi aveţi din partea mea – din dorinţa de a vă mai vedea din când în când în acest spaţiu, pentru că trebuie să facem şi noi haz de necaz – doar galben. Domnul Năsui, dacă mă căutaţi pe mine pe internet, găsiţi anumite lucruri, zic eu, şi îmi place să cred şi lucruri bune, dar de dumneavoastră, dacă vom căuta împreună pe internet, cred că aveţi un trecut de care să vă fie ruşine”, a spus în replică ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

El a susţinut că afirmaţiile reprezentanţilor opoziţiei cu privire la buget sunt „o bătaie de joc”.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
De ce te mușcă țânțarii, de fapt. Motivul pentru care unele persoane nu sunt afectate, deși stau lângă tine
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați. Trebuie să plătească. Se anunță asociația de proprietari
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Telefoanele care au omorât concurența. Nimeni nu mai cumpără altceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!