„Piaţa muncii este extrem de dinamică şi de competitivă în judeţul Timiş şi va fi din ce în ce mai competitivă, ceea ce face să crească din ce în ce mai mult costurile cu forţa de muncă, pe fondul unei lupte acerbe pentru atragerea angajaţilor. De asemenea, ne confruntăm cu lipsa forţei de muncă calificată în domeniul confecţii încălţăminte din cauza absenţei şcolilor profesionale”, arată rerpezentanţii Rieker România.
Aceştia spun că au aproximativ 700 de angajaţi la fabrica din Lugoj, dar în ultimii ani se observă o fluctuaţie foarte mare, circa 40% dintre angajaţi fiind noi, ceea ce duce la o scădere a calităţii produselor.
Productivitatea muncii este, de asemenea, în scădere, mai spun ei, menţionând că aproximativ 55 la sută dintre angajaţi fac naveta cu 11 autobuze din localităţile din jurul Lugojului, chiar şi de la 70 de kilometri, ceea ce implică costuri însemnate.
La acestea se adaugă costul tot mai ridicat al utilităţilor, unde se observă o creştere de 35% în ultimele trei luni.
„Toţi aceşti factori fac nerentabilă şi nesustenabilă producerea unei cantităţi prea mici de pantofi raportată la costurile în creştere. În consecinţă, ne vedem obligaţi să încetăm activitatea de producţie din România. Vom lua toate măsurile de protecţie socială prevăzute de legislaţia în vigoare. Am contactat deja firmele din Lugoj care sunt în căutare de angajaţi, în vederea facilitării angajării cât mai curând a salariaţilor noştri”, mai spun reprezentanţii Rieker.
Firma Rieker a început activitatea în România în februarie 1998 şi a fost unul din cei mai mari angajatori din vestul României. Firmele de producţie ale concernului Rieker România au angajat în cei peste 20 de ani de existenţă peste 20.000 de salariaţi şi au fost produse aici peste 47 de milioane de perechi de pantofi.