Pacienţii diagnosticaţi cu melanom, având dependenţă tabagică în antecedente, au cu 40% mai puţine şanse de a supravieţui acestei afecţiuni în comparaţie cu persoanele care nu au fumat niciodată, a descoperit un studiu publicat în jurnalul Cancer Research.
Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au notat că această concluzie reprezintă un motiv în plus pentru renunţarea definitivă la fumat.
Răspunsul imunitar al fumătorilor studiaţi a fost mai puţin eficace în comparaţie cu cel al persoanelor care nu au fumat niciodată, fapt ce le reduce şansele de supravieţuire, după cum au subliniat oamenii de ştiinţă.
”Sistemul imunitar este asemănător unei orchestre, având mai multe componente”, a explicat Julia Newton-Bishop, autoare principală a studiului finanţat de organizaţia Cancer Research UK.
”Această cercetare sugerează că fumatul ar perturba armonia în care funcţionează totul, muzicienii fiind capabili să cânte în continuare, însă într-un mod dezorganizat”, a adăugat ea.
Studiul a fost întocmit pe baza datelor colectate de la peste şapte sute de pacienţi cu melanom, o formă gravă de cancer de piele care se extinde la alte organe. Fumătorii şi foştii fumători au avut cu 40% mai puţine şanse de a supravieţui timp de zece ani după stabilirea diagnosticului în comparaţie cu persoanele care nu au fumat niciodată, potrivit rezultatelor cercetării.
În cadrul unui grup restrâns alcătuit din 156 de pacienţi care prezentau cei numeroşi indicatori genetici ai celulelor imunitare, fumătorii au prezentat cu circa patru ori şi jumătate mai puţine şanse de a supravieţui în comparaţie cu nefumătorii.
Deoarece fumătorii din acest grup au avut şanse mai mici de supravieţuire oamenii de ştiinţă au notat că este posibil ca ţigările să afecteze direct capacitatea organismului de a lupta contra celulelor canceroase în cazul melanomului.
”Rezultatul indică faptul că (organismul) fumătorilor poate declanşa un răspuns imunitar pentru a încerca să distrugă melanomul, însă se pare că acesta este mai puţin eficient în comparaţie cu cel al persoanelor care nu au fumat niciodată, iar fumătorii au prezentat şanse mai mici de a supravieţui cancerului cu care au fost diagnosticaţi”, a explicat Newton-Bishop.
”Pe baza acestor concluzii, stoparea fumatului ar trebui intens recomandată în cazul persoanelor diagnosticate cu melanom”, a adăugat specialista.
Cercetătorii au precizat că, deşi studiul a identificat o asociere între fumat şi reducerea şanselor de supravieţuire în cazul melanomului, nu demonstrează că fumatul este în mod direct răspunzător de această scădere.
”În ansamblu, rezultatele demonstrează că fumatul ar putea limita şansele de supravieţuire ale pacienţilor cu melanom, aşadar este deosebit de important să li se acorde tot sprijinul posibil pentru a renunţa definitiv la fumat”, a declarat dr. Julia Sharp din cadrul Cancer Research UK.